Wyniki wyszukiwania dla Gęsina na św.Marcina

(40)

Artykuły Gęsina na św.Marcina

Wszystkie

Informacje Gęsina na stół!

Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby...

227
Informacje Gęsina na świętego Marcina. Dlaczego jemy ją 11 listopada?

Od lat Polacy podają ją podczas uroczystego obiedu w Narodowe Święto Niepodległości. Choć kaloryczna, to ma też szereg cennych właściwości. Czy jes...

7
Informacje Gęsina - jej mięso jest kaloryczne, ale zdrowe. Jak ją przygotować i czy gęsinę trzeba marynować?

Gęsina nie należy do najpopularniejszych wyborów kulinarnych. Znacznie chętniej na obiad wybieramy mięso z kurczaka lub indyka. To wielka szkoda, p...

21
Informacje Kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść to mięso?

Nie bez powodu gęsina uznawana jest za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu - nie dość, że zachwyca swoim smakiem i korzystnie wpływa na zd...

6
Informacje Gęś w roli głównej

Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. P...

64
Informacje Jak zrobić dobry gulasz?

Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji...

12
Informacje Pomysły na świąteczny obiad

Święta staramy się spędzać w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. O ile kanon wigilijnych potraw jest nam dobrze znany, tak co roku zachod...

24
Informacje Siła prostoty - gęś na św. Marcina

„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam do...

4
Informacje Jak przyprawić gęś? Te przyprawy najlepiej podkreślają smak mięsa

Pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia wiąże się z rodzinnymi spotkaniami, na które warto przygotować wyjątkowy obiad. Świetnie sprawdzi si...

8
Informacje Jak przyrządzić pierś z gęsi - z kością czy bez? Wyborne przepisy na pierś z gęsi

Gęsina uznawana jest w wielu kręgach za jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu - nic w tym dziwnego, ponieważ odznacza się ona niebywałą deli...

14
Informacje Ponadczasowe klasyki polskiej kuchni na świąteczny obiad

Menu współczesnych Polaków robi się coraz bardziej „światowe”, pełne dań szybkich i – niekiedy – niezbyt zdrowych. A przecież tradycyjna kuchnia po...

10
Informacje Gęś czy kaczka? Które mięso jest smaczniejsze i jak je najlepiej przyrządzić?

Gęś czy kaczka? Oto jest pytanie. Które z tych mięs jest zdrowsze i smaczniejsze? Po które sięgać częściej? I przede wszystkim – jak je przyrządzać?

23
Informacje Gęś - królowa polskiego stołu

Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o...

17
Ewa gotuje Jesienna kuchnia u Ewy Wachowicz

Jesienią dbamy o to, aby w naszym menu nie zabrakło rozgrzewających zup oraz dodających energii do działania dań i smakołyków, które osłodzą nam kr...

8
Informacje Myć mięso czy nie? Sprawdź, o czym musisz pamiętać, przyrządzając mięsne dania!

Myć mięso czy nie – to odwieczny dylemat mniej lub bardziej doświadczonych kucharzy. Jedne źródła podają, że mięso należy bezwzględnie myć, inne na...

21
Informacje Najwyższa pora na rogale!

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze s...

5
Informacje Sałatki na święta i nie tylko!

Wszyscy wiemy, że na stole wigilijnym muszą pojawić się zupy, ryby oraz słodkie i słone przekąski. Do ostatniej grupy z pewnością należą pyszne świ...

8
Informacje Indyk jak w Ameryce: wszystko, co musisz wiedzieć, zanim go przyrządzisz!

Indyk kojarzy się z kruchym i soczystym mięsem, a także dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków i warzyw. Zaskocz swoich przyjaciół tym iście ame...

12
Informacje Kanapki z różnych zakątków świata — spróbuj każdej z nich!

Kanapki kojarzą ci się z kromką chleba, na której znajduje się nieco masła, plasterek szynki i kawałek pomidora lub świeżego ogórka? Choć są pyszne...

4
Wydarzenia Najbardziej zaskakujące dania, których spróbujesz podczas Festiwalu Fine Dining Week

Gęsina z prażonym makiem, ciecierzyca w karmelu warzywnym, a może wege kaszanka lub królik faszerowany wątróbką i kasztanami w sosie musztardowym?...

0
Informacje Wina na wesele – wskazówki sommelierów

Planowane z dużym wyprzedzeniem i dbałością o każdy szczegół wesele powinno na długo pozostać w pamięci wszystkich gości. Młode pary coraz częściej...

1
1
z
2