Grill - temat specjalny

Gęś - królowa polskiego stołu

Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ?

Zdrowy jak.. gęś!

Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na choroby naczyniowo-sercowe.

Ten rodzaj mięsa, dzięki wysokiej zawartości wspomnianych kwasów tłuszczowych, wpływa bardzo pozytywnie na pracę naszego mózgu. Gęsina zawiera w sobie także witaminy A, E, niacynę, a także wiele składników mineralnych, takich jak cynk, potas, fosfor, żelazo i magnez. Tak duża zawartość witamin i mikroelementów wpływa dobroczynnie na organizm, a także poprawia nasze samopoczucie.

Niestety, jedną z nielicznych wad gęsiny jest jej kaloryczność. W porównaniu do mięsa kurczaka czy indyka, ilość kalorii w gęsi, może być nawet dwukrotnie większa. Jeśli jednak będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach, włączenie gęsiny do jadłospisu nie powinno nam w żaden sposób zaszkodzić.

Nowość! Zobacz bezpłatny magazyn kulinarny, a w nim sprawdzone przepisy i porady!

Kliknij, aby przeczytać darmowy magazyn

Jak przygotować idealną gęsinę?

Gęsinę możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest gęś z jabłkami, przygotowywana w domach polskich szlachciców bardzo często i nie uznawana wówczas za rarytas. Dziś, większość hodowanych u nas gęsi jest eksportowana na zachód, stąd wysokie ceny tego rodzaju drobiu, a co za tym idzie niewielkie nim zainteresowanie.

Oprócz najbardziej popularnej gęsi nadziewanej jabłkami lub pomarańczami, warto spróbować również pasztetu z gęsi z dodatkiem ziół i warzyw, rosołu na gęsinie, czy też piersi z gęsi z dodatkiem żurawiny lub śliwek. W ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do gęsich potraw stał się również oscypek. Mięso z gęsi można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpecików albo rosołu, który dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak.

Gęsina na wiele dolegliwości

Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, który wykorzystywano do zrobienia smalcu. Po dodaniu do niego olejku rycynowego otrzymywano maść na bolące stawy i kręgosłup. Kurację taką miksturą stosowano przez około miesiąc, wcierając niewielką ilość w bolące miejsca.

Smalec bardzo chętnie wykorzystywano również w celach rozgrzewających - nacierano nim piersi dzieci podczas przeziębień i zapalenia płuc. Medycyna ludowa zna także przepis na miksturę przygotowywaną z połowy łyżeczki ciepłego smalcu, miodu i szklanki mleka. Taki specyfik pito podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Hodowla gęsi na przestrzeni lat nadal się nie zmieniła. Najważniejsze, żeby kupowane przez nas mięso było ekologiczne i zdrowe. Takiego mięsa nie musimy się zupełnie obawiać, a od czasu do czasu, warto zastąpić nim chociażby kurczaki i indyki, które zbyt często pojawiają się na naszych stolach.

Rozbudź w sobie pasję gotowania. Pobierz darmowego e-booka "Przepisy Matki Natury"

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Przepisy Matki Natury w formacie epub. Kliknij!

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 207

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17