Ewa_Gotuje

Pomysły na świąteczny obiad

Święta staramy się spędzać w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. O ile kanon wigilijnych potraw jest nam dobrze znany, tak co roku zachodzimy w głowę, co podać na uroczysty obiad w kolejne dni świąt. Na szczęście mamy dla was kilka interesujących propozycji.

Fot. 123RF/Picsel

Bożonarodzeniową atmosferę bez wątpienia tworzą osoby, z którymi spędzamy ten wyjątkowy czas. Nieodłącznym elementem są piękne dekoracje oraz nietuzinkowe potrawy, jakie serwujemy na świątecznym stole, a które z biegiem lat tworzą miłe wspomnienia. Co zatem podać na uroczysty obiad, aby nie tylko zachwycić swoich gości, ale sprawić, żeby na długo zapamiętali te wyjątkowe dania?

Szlachetne mięso gęsi i kaczki

Drób to rodzaj mięsa, które często wykorzystujemy do przygotowania obiadu. Na co dzień sięgamy po kurczaka i indyka, ale gdy chcemy zabłysnąć, do menu trafiają potrawy z gęsi oraz kaczki. Ponieważ w dzień Bożego Narodzenia nie obowiązuje już post, śmiało możemy zaserwować dania z tym szlachetnym rodzajem mięsa.

Gęsina nie należy do chudych mięs, jednak zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze przyrządzona pozostaje krucha i wilgotna. Najlepiej smakuje upieczona i podana w całości, faszerowana np. kapustą kiszoną. Mniej zajmującym daniem, ale równie wykwintnym, są piersi z kaczki podane w towarzystwie modrej kapusty, skropione sosem czereśniowym. Z mięsa gęsi można również przygotować znakomity farsz do pierogów, które zaserwowane z podsmażaną cebulą skradną serca waszych bliskich.

Kaczka, tak jak gęsina, również nie należy do lekkostrawnych mięs. Jednak jedzona od czasu do czasu nie wpływa negatywnie na zdrowie. Warto podkreślić, że ten rodzaj drobiu jest bogaty w pełnowartościowe białko, z którego energię czerpie nasz organizm (w 100 gramach mięsa jest, aż 30 gramów białka). Jak podać kaczkę, aby wyglądała jak danie z najlepszej restauracji? Wystarczy upiec ją w całości i serwować z tartymi burakami.

Gęś po staropolsku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pierogi z pieczoną gęsiną

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kaczka po krakowsku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Wieprzowina: schab i golonka

Jeśli Twoi najbliżsi nie przepadają za kaczką lub gęsią, na obiad możesz zaproponować dania z wieprzowiny. Rodzinę na pewno zaskoczy wszystkim dobrze znany schabowy w nietypowym wydaniu - marynowany, smażony na maśle w panierce z bułki tartej. Tak przygotowany podaj z kulkami ziemniaczanymi i burakami. Koleją propozycją, która zadziwi gości będzie schab marynowany w cydrze i pieczony w całości z jabłkami. Jeśli wolisz jednak klasycznie podany, zaserwuj faszerowanego suszoną żurawiną.

Jeżeli masz odwagę, możesz na świąteczny obiad podać golonki z kiszoną kapustą. Bez wątpienia męska część rodziny będzie zachwycona tymi pomysłami.

Schabowe inaczej

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Schab pieczony z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Schab z żurawiną

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Golonka w kapuście

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Wołowina: Nie tylko stek

Gdy mowa o wołowinie, pierwsze co przychodzi na myśl to stek. Jednak jeśli chcemy, aby danie z tego mięsa było bardziej uroczyste, powinniśmy wybrać pieczeń. Wołowina duszona z warzywami, zaserwowana z sosem grzybowym, nie tylko wygląda elegancko, ale smakuje wybornie.

Inną propozycją odświętnego obiadu są bitki wołowe w sosie grzybowym. Jeśli nie próbowaliście do tej pory tej potrawy, koniecznie musicie! Mięso jest kruche i soczyste, doskonale komponuje się z sosem borowikowym.

Wołowina z sosem grzybowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 99

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 911

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1