Grill - temat specjalny

Wyłoniliśmy laureatów V tygodnia konkursu!

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Eweliny P. z Mikoszewa. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Monika L. z Sanoka (zobacz przepis), Pani Joanna T. z Tarnobrzegu (zobacz przepis), Angelika W. z Ostrowa (zobacz przepis) oraz Pani Natalia S. z Międzyrzecza (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Makaronowy torcik dla króla naszego stołu Barilly

Potrzebne będą:

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronuVermicelli lub spaghetti Barilla
4 jajka
2-3 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
oliwa extra vergin do smażenia
warzywa sezonowe ( w moim wypadku 100 g fasolka szparagowa zielona, 100g pomidorków daktylowych, 1 mała cukinia, 1 mała marchewka, 1 cebulka, kilka listków swieżej bazyli)

Wykonanie:

1.Cebulkę drobno posiekać, marchewkę, cukinię pokroić w drobną kostkę, fasolkę pokroićna paski o długości 2cm, pomidorki w plasterki o grubości 0,5cm;

2.W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić najpierw cebulkę, następnie marchewkę, pominucie cukinię i fasolkę, smażyć razem 2-3 minuty, następnie dodać pomidorki i smażyć jeszcze 1 minutę, tak by warzywa nie były rozgotowane a pozostały chrupkie. Następnie wyłączyć źródło ciepła, doprawić do smaku i ostudzić.

3.W tym czasie ugotować spaghetti al dente,dodać do warzyw i wymieszać; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

4.W naczyniu roztrzepać jajka z parmezanem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać do spaghetti z warzywami i dobrze wymieszać, dodać również bazylię;

5.Okrągłą otwieraną formę ( lub 2 małe) posmarować masłem obsypać bułką tartą; Na jej dnie ułożyć pomidorki i fasolkę do dekoracji, wlać spaghetti z warzywami i jajkiem, zapiec 20- 25 minut;
6.Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem;
Rady - do tego dania możesz użyć dowolnego makaronu Barilla, również tego, który został Ci z obiadu czy kolacji;

- warzywa można dowolnie łączyć wedle sezonu oraz doprawiać wg indywidualnych smaków;

- zamiast piec w piekarniku można również zrobić to danie na patelni, wystarczy położyć pierscien cukierniczy i włać zawartość patelni, smażyć pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszyć i smażyć jeszcze ok. 7-8 minut, po tym czasie

przewrócić na drugą stronę pomagając sobie talerzem lub pokrywką i smażyć jeszcze 7-8 minut na wolnym ogniu;

Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Moniki L. Sanoka, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10710

30 min
20
30 min
41
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17