Wyłoniliśmy laureatów V tygodnia konkursu!

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Makaron z kurkami pod chrupiącą kruszonką

Potrzebne będą:

Na 2,3 porcje w zależności od tego kto ile zje :
200g makaronu Barilla Casarecce
100g kurek
1 nieduża cebula
180ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Na kruszonkę:

6 łyżek bułki tartej, im grubiej zmielona tym lepiej
50g masła stopionego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Szczypta tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. Kurki myję dokładnie, osuszam, większe kroję na mniejsze kawałki, małe zostawiam w całości.
W rondelku rozpuszczam masło, wrzucam posiekaną cebulkę i kurki, smażę minutę i podlewam odrobiną wody, duszę całość ok. 10 minut aż grzyby będą miękkie, dodaję obydwie śmietanki, słodką paprykę i pietruszkę, duszę 5 minut, sos z grzybami dodaję do ugotowanego makaronu.
Porcje makaronu rozkładam do małych form do zapiekania, dzięki czemu danie wygląda elegancko, nie jak typowe zapiekanki.
W misce mieszam składniki na kruszonkę, czosnek ścieram na drobnej tarce a cebulę bardzo drobno siekam, tak przygotowaną posypkę nakładam na makaron i zapiekam go w 200' aż kruszonka zrobi się rumiana.
Przepis dedykuję mojej koleżance, która stwierdziła że z makaronu nie da się zrobić nic 'fancy' ani ładnie wyglądającego, mam nadzieję że utarłam jej nosa tym przepisem :-)
Rada: Świetnym wariantem do dania będzie dodatek wędzonej szynki lub boczku.

Zobacz zwycięski przepis Pani Angeliki W. z Ostrowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7