Grill - temat specjalny

Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. Dowiedz się, z czym łączyć pigwę, żeby smak przygotowanych dań był jeszcze ciekawszy i lepszy.

Fot.123RF/Picsel

Z wyglądu można ją pomylić z jabłkiem. Pigwa, choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, jest świetnym składnikiem przetworów i ciast. Możesz z niej przyrządzić smakowitą szarlotkę, nalewkę lub konfiturę. To owoc o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą go spożywać również diabetycy. 

Pigwa zawiera dużą dawkę witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i broni przed jesiennymi infekcjami. Co więcej, wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, detoksykujące i dostarcza organizmowi cennych mikroelementów (m.in. potas, magnez, żelazo czy wapń). To także wartościowe źródło błonnika (który usprawnia układ trawienny) oraz antyoksydantów (działających przeciwnowotworowo i zwalczających wolne rodniki). 

Choć z samej pigwy można przyrządzić pyszny dżem czy deser, warto dodać jeszcze inne składniki. Nie tylko smak potrawy robi się ciekawszy i po prostu lepszy, ale danie zyskuje nowych właściwości. 

Z czym łączyć pigwę? Okazuje się, że można parować ją z innymi owocami, ale także mięsem czy wędlinami. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, przetestowanych przez naszych użytkowników. 

Sprawdź także: Buraczki na zimę. O te przepisy będą pytać wszyscy znajomi

Z czym łączyć pigwę?

1. Pigwa z żurawiną

Pigwa, dość kwaskowata w smaku, świetnie sprawdzi się w połączeniu z podobnie słodko-kwaśną żurawiną. Jeśli chcesz zapewnić swojemu organizmowi solidną dawkę witaminy C i tych z grupy B, postaw na przetwory. Słoiki możesz przechować nawet do zimy i dopiero wtedy użyć nadzienia do deserów lub np. naleśników. Taki miks owoców sprawdzi się też w przypadku ciast - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i dobrze smakuje. 

Pigwa z żurawiną

 Pigwa z żurawiną Zobacz przepis

Z czym łączyć pigwę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mini torciki z pigwą i żurawiną

 Mini torciki z pigwą i żurawiną Zobacz przepis

Tort z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pigwa z pomarańczą

Cytrusy (zarówno pomarańcze, jak i cytryny) dobrze uzupełniają smak pigwy i pozwalają zachować jej piękny kolor. Dżem z pigwy i pomarańczy to pyszny pomysł na śniadanie. Taki dodatek jest prosty w przygotowaniu.

Dżem z pigwy i pomarańczy

 Dżem z pigwy i pomarańczy Zobacz przepis

Dżem z pigwy i pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pigwa z jabłkiem

Choć szarlotkę możesz przygotować wyłącznie z pigw, to warto do ciasta dodać też trochę jabłek. Takie zestawienie tylko wzbogaci aromat deseru. Oczywiście możesz też postawić na dżem lub konfiturę, podobnie jak w przypadku żurawiny czy cytrusów. Zajadając się miksem jabłkowo-pigwowym, dostarczasz organizmowi dużo błonnika i witamin. To samo zdrowie!

Konfitura z pigwy i jabłek

 Konfitura z pigwy i jabłek Zobacz przepis

Konfitura z pigwy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem

 Krem pigwowo-jabłkowy z cynamonem Zobacz przepis

Krem z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pigwa z dynią

Z czym łączyć pigwę? Nieoczywistym, ale bardzo jesiennym, wyborem jest dynia. Tarta z pigwą i budyniem dyniowym brzmi pysznie, prawda? To niejedyne danie, które ci polecamy. Możesz również zdecydować się na ugotowanie zupy kremu z dyni i pigwy albo przyrządzenie dżemu z tymi składnikami. 

Tarta z pigwą i budyniem dyniowym

 Tarta z pigwą i budyniem dyniowym Zobacz przepis

Tarta z pigwą i dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa z imbirem

Lubisz nieco bardziej wyraziste i ostre smaki? Połącz pigwę z imbirem, który wspiera układ odpornościowy. Dorzuć go do herbaty lub grzańca, aby rozgrzać organizm. Dżem z tymi składnikami sprawdzi się zarówno do jesiennej herbaty, jak i do ciast. Możesz go też rozsmarować na słodkim pieczywie, np. chałce. 

Pigwa z imbirem

 Pigwa z imbirem Zobacz przepis

Pigwa z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem

 Dżem pigwowy z cytryną i imbirem Zobacz przepis

Dżem pigwowy z cytryną i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pigwa z miodem

Dokładnie pigwa w miodzie. Wystarczą dwa składniki, żeby wyczarować pyszną owocową herbatę. Pigwa w tym wydaniu zalecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie, stresie i zmęczeniu.

Pigwa w miodzie

 Pigwa w miodzie Zobacz przepis

Pigwa w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pigwa z wędliną lub mięsem

Jeśli szukasz pomysłów na to, z czym łączyć pigwę, zaproponujemy jeszcze jedno, mniej tradycyjne rozwiązanie. Przygotuj mus lub chutney z pigwą i użyj do mięsnych dań. Poniżej znajdziesz przepisy na wyjątkowo smaczne kanapki. To ciekawe połączenie na pewno przypadnie ci do gustu!

Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy

 Pasztet z gęsiej wątróbki i chutney z pigwy Zobacz przepis

Jak zrobić chutney z pigwy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Dodajesz ją do sałatek. Na zmarszczki działa jak żelazko »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3552

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 142

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14911

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17