Dżem z pigwy i pomarańczy

Dżem z pigwy i pomarańczy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealny na lekkie śniadanie.

Składniki

  • 2 kg pigwy
  • 2 limonki
  • 3 duże pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Pigwy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka ,dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki ,wlewamy wodę ,wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia ,blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę ,dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (3)

monikagotuje 31 października 2014
Super dżemik:)
Konto usunięte 31 października 2014
Fajny i orzeźwiający dżemik.
Futka 03 listopada 2014
Boski dżemik :)
Składniki
  • 2 kg pigwy
  • 2 limonki
  • 3 duże pomarańcze
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
Składniki