Pigwa w miodzie

Pigwa w miodzie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
To jest prawdziwy hit – pigwa w miodzie. Mam własną pigwę i własny miód, niczego więcej nie trzeba, by przygotować ten smakołyk. Spośród kilku zdrowych i smacznych pomysłów na pigwę na pierwszy ogień w tym roku wybrałam jeden, chyba najprostszy. Bo do jego przygotowania potrzebne są tylko pigwa i miód, a w jednym wariancie – dodatkowo rum. Rum może być dowolny, jaki tylko jest dostępny. Ja użyłam białego rumu oraz całego bogactwa zawartego w miodzie i owocach pigwy. Jakie to jest łatwe!

Składniki

  • owoce pigwy lub pigwowca pozbawione gniazd nasiennych i pestek
  • miód – wagowo tyle, ile jest owców pigwy/pigwowca
  • opcjonalnie - rum

Przygotowanie

  1. Pozbawione gniazd nasiennych owoce (ze skórką) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie ukrywam, że tu bardzo się przydaje malakser z odpowiednią wkładką, bo pigwy są bardzo twarde i można się skaleczyć. Bardzo dobrze sprawdzi się też Speedcook.

  2. Starte owoce umieść na wadze, a następnie włóż do dużej miski. Teraz odważ odpowiednią ilość miodu – na każdy kilogram utartych owoców weź kilogram miodu. Włóż go do miski z owocami i wymieszaj wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Jeśli masz w domu bardzo ciepło i obawiasz się, że pigwa zacznie fermentować, dodaj więcej miodu.

  3. Gotową pigwę z miodem przekładaj do wyparzonych słoików. Nie trzeba ich pasteryzować, gdyż bardzo dobrze przechowują się nawet w temperaturze pokojowej.

  4. Pigwa w miodzie z rumem
    Wykonałam wszystko jak wyżej, a następnie do kilograma mieszanki pigwy i miodu dodałam szklankę białego rumu. Po wymieszaniu powkładałam do wyparzonych słoiczków. Można przechowywać w kredensie lub kuchennej szafce. Pamiętaj jednak, to wersja tylko dla dorosłych!

  5. Jak używać? Najprościej jako dodatek do herbaty, zamiast miodu i cytryny. Pigwa w miodzie polecana jest przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i zmęczeniu psychicznym.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 listopada 2020
Pyszotka;)
Składniki
  • owoce pigwy lub pigwowca pozbawione gniazd nasiennych i pestek
  • miód – wagowo tyle, ile jest owców pigwy/pigwowca
  • opcjonalnie - rum
Składniki