Grill - temat specjalny

Wyostrza smak potraw, ale jego właściwości lecznicze są niedoceniane. Przepisy na domowe lekarstwa z korzenia chrzanu

Dodatek tego korzenia sprawia, że każda mięsna potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru. Mowa tu oczywiście o chrzanie, który zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Warto jeść go nie tylko ze względu na walory zdrowotne, ale i jego wpływ na zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma chrzan oraz jak zastosować go w kuchni.

Chrzan – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesienią i zimą warto sięgać po produkty, które wpływają wzmacniająco na nasz układ immunologiczny oraz zapobiegają rozwojowi infekcji. Do takich naturalnych sposobów na walkę z bakteriami i wirusami należy chrzan. Większości z nas korzeń ten kojarzy się z wielkanocną ćwikłą, jednak również o tej porze roku można wyczarować z niego wiele pyszności. Warto także sporządzić z niego prozdrowotne mikstury. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić domowe lekarstwa z chrzanu. 

Sprawdź także: Najzdrowsze warzywo świata, wyprzedziła pomidory i brokuły. Kto powinien jeść rukiew wodną, jak ją przyrządzać?

Korzeń chrzanu – wartości odżywcze i witaminy

W korzeniu chrzanu znajdziesz witaminę C, A, K, kwas foliowy, a także minerały, potas, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk i żelazo. Nie brakuje tu również błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także pozwala obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto obecne w nim glukozynolany oraz izotiocyjaniany nadają mu właściwości przeciwnowotworowe, związki te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka, przełyku, czy płuc. 

Jakie właściwości ma chrzan?

Chrzan od dawna wykorzystywany był w medycynie naturalnej i ludowej jako sposób na infekcje. Doskonale radzi sobie z uporczywym kaszlem, ma działanie wykrztuśne, korzystnie wpływa także na górne drogi oddechowe, dzięki czemu warto stosować go na problemy z zatokami. Korzeń ten w szczególności warto włączyć do diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopada nas przeziębienie i grypa.  

Korzeń chrzanu ma również właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, polecany jest w przypadku bólów reumatycznych. Obecny w chrzanie potas korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera pracę serca, a także pomaga regulować ciśnienie krwi. Magnez wspiera układ nerwowy, natomiast wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Dodatkowo spora dawka witamina C zawarta w korzeniu chrzanu wpływa pozytywnie na układ odpornościowy oraz zapewnia dobrą kondycję skóry. 

Ponadto chrzan dobrze wpływa na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie. Dlatego to doskonały dodatek do ciężkostrawnych potraw, na przykład tych z tłustym mięsem w roli głównej, pomoże ci uniknąć wzdęć oraz uczucia ciężkości po posiłku. Co ciekawe chrzan będzie również dobrym produktem dla osób, które chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ponieważ jego spożycie przyspiesza przemianę materii. 

Warto pamiętać, że chrzan jest bardzo zdrowy, nie będzie odpowiedni dla wszystkich. Przeciwwskazaniem do jedzenia korzenia chrzanu może być: choroba wrzodowa, nadkwaśność, zgagę, choroby nerek i wątroby.

Domowe lekarstwa z chrzanu

Z chrzanu można zrobić wiele leczniczych mikstur, między innymi są to nalewki i syropy, które genialnie wzmacniają odporność oraz pomogą ci uporać się z infekcjami. 

Nalewka z chrzanem 

Ta chrzanowa mikstura ma silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Do jej przygotowania, będziesz potrzebować następujących składników: 125 g starego chrzanu, 125 ml wódki, 700 ml białego wytrawnego wina.

Start chrzan połącz z wódką i winem. Przygotuj czystą i wyparzoną butelkę, dodaj do niej miksturę wina, wódki i tartego chrzanu, całość zamknij, odczekaj siedem dni. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę. Płyn ponownie umieść w butelce. Zalecana dawka to dwie łyżki przed posiłkiem pite do trzech razy dziennie. 

Syrop z chrzanu 

Korzeń ten może posłużyć ci także do przygotowania syropu z chrzanu, który warto mieć pod ręką, kiedy dopadnie cię przeziębienie i ból gardła. Przygotuj: 200 g świeżo startego chrzanu, 200 ml wody, 200 ml prawdziwego miodu oraz cytryny. 

Do naczynia blendera dodaj tarty chrzan, miód, sok z połówki cytryny oraz wodę, wszystko zmiksuj na gładką masę. Odstaw na mniej więcej godzinę, a następnie przecedź miksturę przez gazę. Uzyskany syrop wlej do wyparzonego naczynia. Przechowuj w lodówce.

Chrzan – zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać chrzan w kuchni? Przede wszystkim jest składnikiem pysznej buraczanej sałatki, czyli ćwikły z chrzanem, którą zajadamy się w okresie Wielkanocy. Z chrzanu można wyczarować również pyszne sosy i dipy, które idealnie sprawdzą się do mięs, zarówno tych pieczonych, smażonych, przygotowywanych na grillu, jak i wędlin. Świetnie pasuje również do wszelkich dań jajecznych, oczywiście w wersji wytrawnej. Możesz także dorzucić chrzan do przeróżnych surówek i sałatek. Nie można zapomnieć również o tym, że korzeń chrzanu jest niezbędnym elementem ogórków kiszonych, to właśnie dzięki niemu osiąga pożądaną ostrość. 

Oto kilka przepisów z chrzanem w roli głównej, które przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Surówka selerowa z chrzanem

 Surówka selerowa z chrzanem Zobacz przepis

Surówka selerowa z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasta jajeczna z chrzanem

 Pasta jajeczna z chrzanem Zobacz przepis

Pasta jajeczna z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chrzan tarty

 Chrzan tarty Zobacz przepis

Chrzan tarty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ćwikła z chrzanem

 Ćwikła z chrzanem Zobacz przepis

Ćwikła z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chrzan domowy

 Chrzan domowy Zobacz przepis

Chrzan domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Schabowy z chrzanem

 Schabowy z chrzanem Zobacz przepis

Schabowy z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety mielone z chrzanem

 Kotlety mielone z chrzanem Zobacz przepis

Kotlety mielone z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Marchewka z chrzanem

 Marchewka z chrzanem Zobacz przepis

Marchewka z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Żeberka z chrzanem

 Żeberka z chrzanem Zobacz przepis

Żeberka z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Twaróg z chrzanem

 Twaróg z chrzanem Zobacz przepis

Twaróg z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Hummus buraczany z chrzanem

 Hummus buraczany z chrzanem Zobacz przepis

Hummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Placki ziemniaczane z chrzanem

 Placki ziemniaczane z chrzanem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17