Kotlety mielone z chrzanem

Kotlety mielone z chrzanem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kotlety mielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu.

Składniki

  • 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka chrzanu (pełna)
  • 1 żółtka jajka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu (do smażenia)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Chleb moczymy w mleku, odciskamy.

    Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą).

    Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (2)

ciacho50 06 marca 2016
Pikanteria, jak najbardziej wskazana :)
Futka 07 marca 2016
Pyszne i aromatyczne kotleciki :)
Składniki
  • 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka chrzanu (pełna)
  • 1 żółtka jajka
  • bułka tarta
  • 100 g smalcu (do smażenia)
  • sól, pieprz
Składniki