Warzywo nie tylko dla sportowców i dbających o linię. Takich potraw z pora jeszcze nie próbowaliście

Por to warzywo o charakterystycznym, lekko ostrym smaku, który dodaje charakteru wielu potrawom. Jako że jest on łatwo dostępny i bogaty w substancje odżywcze, warto uwzględnić go w codziennym menu. Z czego dokładnie słynie por? Właściwości i zastosowania tego składnika są naprawdę liczne.

Dlaczego warto jeść pora? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Por to warzywo cenione nie tylko za swoje walory smakowe, ale również wysoką zawartość substancji odżywczych wspomagających szereg procesów zachodzących w organizmie. Na uwagę zasługuje także jego ogromna uniwersalność – można dodawać go do wielu różnych dań, włączając w to mięsa, ryby, sałatki oraz zupy. Kto powinien po niego sięgać, a dla kogo nie jest on wskazany? Dowiedz się, jakie działanie na organizm wykazuje por, oraz jakie dania można z niego zrobić?

Sprawdź także: Robi porządek w jelitach, ale też syci na długi czas. Przepis na zupę oczyszczającą

Por – charakterystyka 

Warzywo to jest wyraziste i ma szerokie zastosowanie w kuchni, dodatkowo dostępne jest w sklepach przez cały rok. Por to warzywo z grupy cebulowatych, czyli jest krewnym czosnku i cebuli. Ta dwuletnia roślina jadalna cechuje się skróconą łodygą i silnie rozgałęzionymi korzeniami. Naturalnym obszarem jej występowania jest Azja Mniejsza, choć równie dobrze można natknąć się na nią w innych zakątkach świata. Najlepiej rośnie ona na nasłonecznionych i wilgotnych terenach. W kuchni można stosować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Por – wartości odżywcze 

Co dokładnie kryje w sobie por? Wartości odżywcze tego składnika są bardziej imponujące, niż zwykło się uważać. Można znaleźć w nim m.in. witaminy C, A i E oraz te z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Ponadto nie brakuje w nim rozmaitych minerałów, w tym:  

  • magnezu,  
  • wapnia,  
  • żelaza,  
  • potasu,  
  • cynku,  
  • fosforu. 

Ponadto to doskonałe źródło błonnika i antyoksydantów. Podobnie jak jego krewni, czyli czosnek i cebula, obfituje on w polifenole oraz związek zwany allicyną, który uaktywnia się dopiero po zgnieceniu lub przecięciu warzywa. Substancja ta wykazuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a do tego wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia profil lipidowy i wzmacnia odporność. Kontynuując temat pora, warto podkreślić, że zawiera on niewiele kalorii, bo zaledwie 24 kcal na 100 g.  

Por – właściwości prozdrowotne 

Jakie działanie na organizm wykazuje por? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są bardzo wszechstronne. Dzięki zawartości allicyny jej spożywanie wspomaga walkę z drobnoustrojami, zmniejsza ryzyko występowania infekcji i obniża poziom „złego” cholesterolu. Obecny w niej kwas foliowy z kolei pomaga utrzymywać homocysteinę na odpowiednim poziomie, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto zapobiega on pojawieniu się cewy nerwowej u płodu, dlatego por stanowi wartościowy element diety każdej przyszłej mamy. Warto dodać, że pozostałe witaminy z grupy B znajdujące się w porze wspomagają pracę mięśni, natomiast błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i chroni przed wahaniami cukru we krwi. 

Kto powinien jeść pora? 

Kto powinien jeść pora? Warzywo to doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób zmagających się z zaparciami oraz stanami zapalnymi towarzyszącymi takim chorobom jak cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy przewlekłe infekcje dróg oddechowych. Co więcej, powinni sięgać po niego sportowcy oraz osoby na diecie odchudzającej i te pragnące wzbogacić swoje posiłki o cenne substancje odżywcze.  

Por – przeciwwskazania 

Por to warzywo uznawane za bezpiecznie, jednak – spożywane w nadmiarze – może wywołać pewne skutki uboczne i nasilić niektóre dolegliwości. Kto powinien zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu pora? Przeciwwskazania do jego stosowania w zbyt dużych ilościach to m.in.  

  • zgaga i refluks,  
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,  
  • wiek poniżej 10 miesięcy,  
  • choroby wątroby,  
  • karmienie piersią. 

Z czym można łączyć pora? 

Por doskonale komponuje się z rozmaitymi daniami, włączając w to opcje łagodne i te bardziej wyraziste. Z czym można łączyć pora? Lista zalecanych składników jest bardzo długa – widnieją na niej m.in. inne warzywa, w tym seler i marchew, a także kremowe sosy, zapiekanki oraz zupy krem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go również do przysmaków na bazie mięs i ryb. 

Z czym nie powinno się łączyć pora 

Zastanawiasz się, z czym nie powinno się łączyć pora? Na szczęście nie ma tutaj żadnych ograniczeń i wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Niektórzy nie polecają jego dodawania do soków, ponieważ jego intensywny smak może zdominować resztę komponentów.  

Por – przepisy 

Por dostępny jest w sklepach i targowiskach niezależnie od sezonu, dlatego możesz cieszyć się nim przez cały rok. W jakich daniach najlepiej uwzględnić por? Przepisy z jego zastosowaniem są tak liczne, że z pewnością znajdziesz idealną opcję dla siebie. 

Zupa porowa

Do najpopularniejszych potraw na bazie pora należy niewątpliwie zupa porowa. Poza powyższym składnikiem warto uwzględnić w niej seler, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę. Realizację przepisu rozpocznij od posiekania pora i podsmażenia go na maśle klarowanym, Następnie dodaj do niego pozostałe warzywa – najlepiej poszatkowane – i zalej je wodą. Gdy zupa zacznie wrzeć, kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 20 minut. Na koniec dopraw ją solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i zabiel śmietaną 30 proc. Po wykonaniu tych czynności zblenduj całość na gładką masę. Doskonałym zwieńczeniem powyższego specjału będą grzanki domowej roboty i świeży koperek.  

Tarta z porem i boczkiem  

Masz ochotę na coś bardziej treściwego niż zupa? Zatem postaw na tartę z porem i boczkiem. Jej podstawę, czyli ciasto, przygotujesz z mąki, zimnego masła, żółtka, szczypty soli oraz kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystkie komponenty, zagnieć ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. Następnie wyłóż nim formę do pieczenia i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – obróbka termiczna powinna trwać ok. 15 minut. W międzyczasie przyrządź farsz z wędzonego boczku, posiekanego pora, śmietanki 30 proc., odrobiny sera cheddar, jajek, świeżego tymianku oraz soli i pieprzu. Przełóż go na upieczoną tartę i wstaw całość do piekarnika – tym razem na 30 minut.  

Makaron z sosem porowym  

Co zadowoli każdego fana pora? Przepis na makaron z sosem porowym. Potrawa w tym wydaniu doskonale sprawdzi się na obiad lub podwieczorek. Aby ją wyczarować, wystarczy ugotować makaron al dente i połączyć go z sosem na bazie pora, parmezanu, serka śmietankowego, białego wina oraz ulubionych przypraw.  

Sałatka porowa 

W zestawieniu dań z porem w roli głównej nie może zabraknąć oczywiście sałatki. Jej przygotowanie jest banalnie proste – jedyne, co trzeba zrobić, to drobno posiekać pora, a następnie połączyć go z tartym jabłkiem i marchewką. Całość można wymieszać ze śmietaną, majonezem i przyprawami. 

Chcesz znaleźć więcej inspiracji na dania z pora? Koniecznie zajrzyj poniżej.

1. Dorsz w porach

 Dorsz w porach Zobacz przepis

Dorsz w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z porem

 Sałatka z porem Zobacz przepis

Sałatka z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Imprezowa sałatka z pora

 Imprezowa sałatka z pora Zobacz przepis

Imprezowa sałatka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chłodnik z pora

 Chłodnik z pora Zobacz przepis

Chłodnik z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kurczak w porach

 Kurczak w porach Zobacz przepis

Kurczak w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z porem

 Surówka z porem Zobacz przepis

Surówka z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Twarożek z porem

 Twarożek z porem Zobacz przepis

Twarożek z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Łopatka w porach

 Łopatka w porach Zobacz przepis

Łopatka w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Łosoś z porem

 Łosoś z porem Zobacz przepis

Łosoś z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tarta z porem

 Tarta z porem Zobacz przepis

Tarta z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 368

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 112

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4