Łosoś z porem

Przepis dnia 2020-12-13
Łosoś z porem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.

Składniki

  • świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
  • 1 por
  • 1 pomidor koktajkowy
  • 2 ciasta francuskie po 275 g
  • sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania

Przygotowanie

  1. Por pokrój w małe kawałki i usmaż na patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
    Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków.
    Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz.
    1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem.
    Schować do lodówki.
    Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki.
    Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie.
    Zrób pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę.
    Powtórz proces aż do końca rulonów.

  2. Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika.
    Na wierzch ułóż pory.
    Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki.
    Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia.
    Pomidorka umieść w górnej pętelce.
    Sąsiadujące dwa boczne rulony zwiń w spiralę i dwa dolne na ogonie.

  3. Potem zwiń pozostałe rulony.
    Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w 210 C około 25 minut.

  4. Z wycinków zostanie nam sporo ciasta francuskiego. Wystarczy na jeszcze jedną porcję łososia ale już normalnie zwijanego.
    Teraz już tylko cieszyć się z jedzenia.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 28 listopada 2020
Efekt końcowy za... Zarąbisty hihi. Choć wcześnie to mi trochę Obcego przypominało hehe.
Fajny przepis, bo... Czytaj całość »
Efekt końcowy za... Zarąbisty hihi. Choć wcześnie to mi trochę Obcego przypominało hehe.
Fajny przepis, bo lubię ryby i ... Obcego też ;p
KORAL 29 listopada 2020
Obcy......hm. No trzeba go zgładzić, proponuję zjeść wroga ha, ha, ha.
Nevermore 29 listopada 2020
Może nie tego "dorosłego" obcego, tyko to, co wyszło z tych dużych jajek ;p
Tak, czy owak, trzeba go... Czytaj całość »
Może nie tego "dorosłego" obcego, tyko to, co wyszło z tych dużych jajek ;p
Tak, czy owak, trzeba go zjeść :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g
  • 1 por
  • 1 pomidor koktajkowy
  • 2 ciasta francuskie po 275 g
  • sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • jajko do smarowania
Składniki