Grill - temat specjalny

W starożytnym Rzymie była rarytasem. Karminowa ryba o niezwykłych właściwościach

Planując codzienne posiłki, warto zadbać o to, by były one zbilansowane oraz dostarczyły ci niezbędnych wartości odżywczych. W zdrowej diecie z pewnością nie może zabraknąć ryb. Dziś przyjrzymy się bliżej barwenie, która nieczęsto gości na naszych talerzach. Jest to wielka strata, ponieważ okazuje się, że barwena kryje w sobie mnóstwo właściwości zdrowotnych, a dodatkowo jest niezwykle pyszna.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Łosoś, pstrąg, dorsz, makrela, śledź, raz w roku karp – to właśnie na te gatunki ryb najczęściej decydujemy się w sklepach. Często obawiamy się, że wybierając rybę o obcobrzmiącej nazwie, nie będziemy umieli jej przygotować. Warto jednak podjąć ryzyko i spróbować sił w kulinarnych podbojach. To nie tylko okazja do próbowania nowych smaków, ale i sposób na dostarczenie sobie wielu cennych wartości odżywczych.

Barwena to ryba o delikatnym przyjemnym smaku. Jest niskokaloryczna oraz zawiera sporo białka, witamin i minerałów. Sprawdź, kto powinien jeść barwenę oraz jakie przepisy można z niej wyczarować.

Sprawdź także: Czarniak – ryba bogata w białko i uboga w tłuszcz, która rozpieści twoje podniebienie

Barwena – pochodzenie

Gdzie najczęściej można spotkać barwenę? Barwna to ryba, która zamieszkuje zarówno morza – Śródziemne, Azowskie i Czarne, jak i oceany – Spokojny i Indyjski. Ten gatunek ryb żeruje na dnie morza, lubi otoczenie mulistego piasku, można spotkać go również wśród skał na głębokości nawet do 30 metrów.

Czy wiesz jednak, jak rozpoznać barwenę? Jej cechą charakterystyczną jest jej nietypowa barwa – czerwonawo-srebrzysta – określana również jako karminowa, natomiast jej płetwy przyjmują odcień żółtawy. Przy otworze gębowym barwena ma wąsy („czułki”), po których łatwo ją rozpoznać – jeśli kupujesz barwenę w sklepie, zadbaj o to, by były one nieuszkodzone. Świeża ryba nie powinna mieć zbyt mocnego zapachu.

Barwena – wartości odżywcze

Jeśli szukasz dietetycznej ryby na obiad, warto sięgnąć właśnie po barwenę. Jest lekkostrawna, zawiera sporo białka oraz niewiele tłuszczu, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię. W 100 g ryby znajdziesz jedynie około 120 kcal. Barwena jest także źródłem witamin – A, E, witamin z grupy B, oraz związków mineralnych – potasu, magnezu, jodu, żelaza, sodu, chloru i siarki.

W jej składzie znajduje się także cholina, która wspiera układ nerwowy, procesy zapamiętywania, zmniejsza ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera. Kobiety w ciąży powinny zadbać o odpowiednią ilość choliny w diecie, ponieważ odpowiada ona za prawidłowy rozwój płodu. Natomiast zawarta w barwenie kreatyna poprawia wydolność mięśni. Dzięki obecności jodu barwenę powinny spożywać osoby, które cierpią na choroby tarczycy.

Barwena – właściwości zdrowotne

Zastanawiasz się, kto powinien jeść barwenę? Ryba ta jest chuda, niskotłuszczowa, zawiera wiele witamin i minerałów. Dlatego tak naprawdę będzie ona odpowiednia dla wszystkich osób, które nie mają stwierdzonych alergii pokarmowych. Co ciekawe, barwena była znana już w czasach starożytnego Rzymu – Rzymianie doceniali ją za delikatny smak, zdrowotne właściwości, a także ciekawą barwę.

Barwenę warto włączyć do jadłospisu małych dzieci, nie tylko ze względu na to, że dostarczą rosnącemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale i korzystnie wpłyną na stan ich skóry. W szczególności powinny spożywać je maluchy, u których często występuje egzema.

W jej składzie znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krwionośny – regulują ciśnienie krwi, korzystnie działają na pracę serca oraz wzmacniają naczynia krwionośne, oraz układ nerwowy – wzmagają koncentrację oraz poprawiają pracę mózgu. Co więcej, kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi, wspierają układ kostny, prawidłowe widzenie oraz chronią organizm przed infekcjami.

Ryba ta będzie odpowiednia również dla osób, które potrzebują regeneracji po aktywności fizycznej. Barwena podana na posiłek po treningu doda ci energii, dostarczy wartościowego białka, a także pomoże zregenerować zmęczone mięśnie.

Kto jeszcze powinien włączyć barwenę do swojej diety? Ta ryba będzie wartościowym produktem dla kobiet w ciąży, wesprze nie tylko zdrowie przyszłej mamy, ale i dostarczy wielu cennych substancji rozwijającemu się płodowi.

Barwena – przepisy

Barwena, tak jak inne ryby morskie, świetnie nadaje się do kuchennych eksperymentów. Ma delikatny smak, można wykorzystać ją do pieczenia, smażenia lub gotowania. Będzie pysznie smakować wraz z oliwą z oliwek, podstawowymi przyprawami takimi jak pieprz i sól, a także sokiem z cytryny. Chcesz wiedzieć, jak jeść barwenę, oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną go gustów wszystkim miłośników ryb.

Barwena w pomidorach

Jeśli lubisz pomidory, koniecznie musisz przygotować ten przepis. Do zrobienia barweny w pomidorach, będziesz potrzebować: dwie barweny, trzy pomidory, cebulkę dymkę, ząbek czosnku, trzy łyżki oliwy z oliwek, garść natki pietruszki, kilka listków bazylii, cytrynę, sól i pieprz.

Oczyszczoną, wypatroszoną i umytą rybę należy doprawić solą i pieprzem. Następnie pokrój cebulkę dymkę, czosnek przeciśnij przez praskę i posiekaj pietruszkę i bazylię. Sparz pomidory, pokrój je w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, dołóż posiekaną dymkę, czosnek, pietruszkę i bazylię. Całość wymieszaj. Rybę usmaż z dwóch stron na oliwie z oliwek. Podawaj wraz z pomidorami z dodatkami skropionymi oliwą oraz odrobiną soku z cytryny. Świetnie będzie smakować wraz ze świeżym pieczywem.

Smażona barwena w cieście piwnym

Delikatna ryba w chrupiącym cieście? To pyszne danie, które na pewno ci zasmakuje, przygotuj: 800 g fileta z barweny, jajko, 100 ml piwa, 200 g mąki, sok z cytryny, garść pietruszki i koperku, sól i pieprz, olej do smażenia.

Umyte i osuszone filety oprósz z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny. W miseczce połącz jajko z mąką i piwem. Na patelnie wlej olej, rozgrzej go, następnie zanurz rybę w cieście i usmaż na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Do tego dania świetnie sprawdzą się klasyczne dodatki, np. ziemniaki oraz surówka z białek lub kiszonej kapusty.

Szukasz kulinarnych inspiracji? Sprawdź, jakie dania z rybą w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pączuszki z rybą

 Pączuszki z rybą Zobacz przepis

Pączuszki z rybą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ryba po grecku

 Ryba po grecku Zobacz przepis

Ryba po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczona ryba

 Pieczona ryba Zobacz przepis

Pieczona ryba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ryba w warzywach

 Ryba w warzywach Zobacz przepis

Ryba w warzywach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ryba z grilla

 Ryba z grilla Zobacz przepis

Ryba z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ryba na szpinaku

 Ryba na szpinaku Zobacz przepis

Ryba na szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sznycelki z ryby

 Sznycelki z ryby Zobacz przepis

Sznycelki z ryby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ryba z warzywami

 Ryba z warzywami Zobacz przepis

Ryba z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ryba po japońsku

 Ryba po japońsku Zobacz przepis

Ryba po japońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Toksyczna ryba, którą zajadają się Polacy »

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11025

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5926

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 302

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17