Ryba z grilla

Ryba z grilla
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kate85
Prosty i pyszny przepis na rybę z grilla po indyjsku.

Składniki

  • 1 sprawiona i oczyszczona ryba np. makrela, dorada, pstrąg
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • dodatkowo:
  • kawałki cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 niewielkie papryczki chili zielone lub czerwone
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka listków limonki kaffir (ewentualnie)
  • Garam Masala do wsypania do grilla podczas pieczenia ryby

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kurkumę, chili, sól morską oraz pastę czosnkowo-imbirową.

  2. Oczyszczoną i umytą makrelę wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha.
    Ostrym nożem zrobić ukośne nacięcia

  3. Przygotowaną rybę natrzeć starannie marynatą, do środka włożyć kawałki cytryny, papryczki chili, kolendrę, czosnek i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

  4. Rozgrzać grill.
    Rybę wyjąc z lodówki. Zawinąć w folię aluminiową albo włożyć do specjalnego kosza do grillowania ryb. Rybę można skropić dodatkowo oliwą, wsypać na węgle Garam Masala (przyprawą tą można także posypać rybę podczas grillowania).
    Makrelę grillować 8-10 minut z każdej strony, aż będzie gotowa.

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (12)

Nevermore 24 czerwca 2021
Wpraszam się na grilla, bo tu rybka i to jeszcze z takimi super dodatkami :) MNIAMI :D
Dariusz-D 24 czerwca 2021
Piękna ryba :-)
KulinarnaChwila 25 czerwca 2021
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 sprawiona i oczyszczona ryba np. makrela, dorada, pstrąg
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • dodatkowo:
  • kawałki cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 niewielkie papryczki chili zielone lub czerwone
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka listków limonki kaffir (ewentualnie)
  • Garam Masala do wsypania do grilla podczas pieczenia ryby
Składniki

Promocje na