Ewa_Gotuje

TOP 7 „żelaznych przepisów" na grilla. Muszą być na każdej imprezie w ogrodzie

Zbliża się lato, a wraz z nim grillowanie pełną gębą. Nie bez powodu ta czynność nazywana jest sportem narodowym Polaków. Uwielbiamy grillować, spędzając przy tym czas z bliskimi osobami. Oczywiście ogromne znaczenie mają tutaj przyrządzane na ruszcie przysmaki. Choć coraz większym zainteresowaniem cieszą się oryginalne dania, to jednak wciąż lubujemy się w klasyce. Dlatego dzisiaj mamy dla was tradycyjne przepisy na grilla.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Steki, szaszłyki, kiełbasa, polędwiczki, boczek, karkówka – trudno wyobrazić sobie bez tych mięs prawdziwego barbecue, prawda? Sprawdź najlepsze przepisy na grilla. 

Karkówka z grilla – jak przygotować tę idealną?  

Chcesz, aby twoja karkówka z grilla rozpływała się w ustach? Pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Zrób to samodzielnie, wówczas będziesz mieć pewność, że twoja marynata nie zawiera żadnych sztucznych substancji.

Pamiętaj, aby wybierać świeże mięso ze sprawdzonego źródła. Jeżeli masz czas, to koniecznie zamocz karkówkę w solance. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie o wiele bardziej podatne na efektywne marynowanie. Dodaj do wody od jednego do pięciu proc. soli. Jeżeli wybierasz najniższe stężenie, to do litra wody nasyp 10 g soli. 

Z czego przygotować marynatę do karkówki? Wybierz po prostu to, co lubisz – sos sojowy, czosnek, musztardę, cebulę, imbir, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę czy oregano. Nie dodawaj zbyt wiele cukru czy miodu. To może spowodować bowiem zbyt szybkie karmelizowanie, w efekcie gorzknienie i przypalenie mięsa. Sprawdź przykładowy przepis na marynatę do karkówki. 

Mięso najpierw umyj, osusz i pokrój w jednocentymetrowe plastry. Każdą ze stron dokładnie wysmaruj marynatą i ułóż w misce. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Mięso grilluj po kilka minut z każdej ze stron.

Steki z grilla – jak zrobić te tradycyjne? 

Przygotowanie steków na grillu wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Wiele osób unika przyrządzania na ruszcie tego typu mięsa, obawiając się, że jest to skomplikowane. Tymczasem chodzi jak zwykle o dobrą marynatę i odpowiednio długie trzymanie mięsa na grillu.

Oczywiście ogromne znaczenie ma wybór mięsa ze sprawdzonego źródła. Weź pod uwagę wołowinę sezonowaną. Takie mięso charakteryzuje się intensywnym smakiem i odpowiednią kruchością. Miej na uwadze również to, że im wcześniej posolisz mięso, tym stek będzie twardszy.

Czy zatem wołowiny nie należy solić przed obróbką termiczną? Po prostu przyprawiaj ją kilka minut przed położeniem na grillu. Wówczas nie straci tak na soczystości. Stek wyjmij z lodówki na około dwie godziny przed smażeniem. Wybieraj prostą marynatę. Do steków czasem wystarczą tylko pieprz i sól. Pamiętaj, aby obracać mięso za pomocą szczypców, a nie szpikulcem czy widelcem. Po usmażeniu odłóż steki na kilka minut, aby odpoczęły i aby soki odpowiednio rozprowadziły się po całym płacie mięsa. 

Jeżeli chcesz uzyskać krwiste steki z grilla, to smaż je po dwie minuty z każdej ze strony. Stek średnio wysmażony uzyskasz po trzech minutach, a ten dobrze wysmażony po czterech minutach.

Sprawdź także: Stek wołowy z grilla z genialną marynatą - Smaker.pl 

Idealna kiełbasa z grilla z czosnkiem 

Jak grill to oczywiście kiełbasa. Do grillowania nadaje się każdy jej rodzaj, choć najlepiej sprawdzą się te soczyste, z których w czasie grillowania wytopi się odrobina tłuszczu. Co powiesz na grillowane kiełbaski z czosnkiem?

Potrzebnych ci będzie osiem kiełbasek, kilka ząbków czosnku i ulubiona przyprawa do grilla. Czosnek obierz i posiekaj go. Kiełbaski głęboko ponacinaj i posyp przyprawą, a uzyskane dziurki nafaszeruj czosnkiem. Ułóż kiełbaski na ruszcie na rozgrzanym grillu i grilluj przez około kwadrans, często obracając. 

Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą

Doskonałe polędwiczki z grilla 

Jak zrobić idealne polędwiczki z grilla? Kluczowa będzie tutaj oczywiście marynata. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się, jak uzyskać idealnie wysmażone na grillu polędwiczki wieprzowe. 

Składniki na marynatę to dwie łyżeczki soli, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka musztardy, łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka cukru lub miodu 

Jak zrobić idealne polędwiczki z grilla? Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj i posyp nimi umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki polędwiczki. Zamarynowane mięso umieść w misce lub w woreczku i wstaw do lodówki na noc. Mięso piecz pod przykryciem około 15 minut, a następnie odwróć. Piecz kolejny kwadrans. Gotowe polędwiczki z grilla powinny być rumiane i sprężyste, w środku zaś bardzo delikatne. Podawaj pokrojone w plastry. 

Jak zrobić boczek z grilla? 

I znowu – tak jak w przypadku innych mięs, tak i tutaj kluczowa jest marynata. Przygotuj ją i pozostaw w niej mięso przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. My polecamy marynatę opartą na tych składnikach: cztery ząbki czosnku, łyżeczka miodu, łyżka majeranku, łyżka papryki słodkiej, cztery łyżki oleju, trzy łyżki keczupu, dwie łyżki musztardy, sól i pieprz.

Jak długo należy smażyć boczek na grillu? Najlepiej ułożyć go na aluminiowych tackach i smażyć przez około 15 – 25 minut regularnie obracając. 

Kaszanka z grilla – ten przepis zachwyci wszystkich

Do kaszanki pasują cebula i zioła. Na początek obierz ją ze skórki, obłóż cebulą i posyp mieszanką ziół, oczywiście swoich ulubionych. Kaszankę najlepiej grilluj w folii aluminiowej. Wówczas przejdzie cudownym aromatem ziół. Czas grillowania powinien oscylować w okolicach 15 minut. 

Szaszłyki z grilla - najlepszy przepis 

Szaszłyki z grilla to tak zwany pewniak. Nie może ich zabraknąć na żadnym grillowaniu. Świetnie sprawdzają się te drobiowe z dodatkiem warzyw. Mamy genialny przepis! Potrzebujesz: podwójnej piersi z kurczaka, cukinii, dwóch czerwonych cebul, pomidorków koktajlowych, papryk w różnych kolorach, oliwy, soli i ulubionych przypraw. Dodatkowo musisz się zaopatrzyć w produkty do marynaty do kurczaka: oliwę, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek i słodką paprykę.

Jak zrobić drobiowe szaszłyki z grilla? Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę. Mięso polej odrobiną oliwy i oprósz przyprawami. Odłóż do lodówki. Najlepiej zamarynuj mięso dzień wcześniej. Jeżeli jednak nie masz czasu, postaraj się potrzymać je w tej formie w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Wszystkie warzywa pokrój w plastry lub kawałki. Na metalowe szpikulce nabijaj na przemian mięso oraz warzywa. Tutaj ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Pamiętaj, aby szaszłyki były kolorowe. Jemy bowiem także oczami i w przypadku grilla ma to szczególne znaczenie. Szaszłyki grilluj przez około 10-12 minut. Regularnie obracaj i pilnuj, aby się nie przypaliły.

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na marynaty do mięs z grilla

Tradycyjne dodatki do grilla 

Podstawą grillowania jest nie tylko mięso, ale także dodatki. Pomyśl o świeżym pieczywie, dipach,  sałatkach i oczywiście słonych przekąskach. Do tego sprawdzi się oczywiście zimne piwo lub drink. Co kto lubi. Takie grillowanie zawsze sprawia radość i spaja relacje towarzyskie. Nie żałuj sobie grillowania tego lata. W końcu ta pora roku wydaje się idealna do takiej aktywności, prawda? Smacznego! 

 

1. Karkówka z grilla marynowana w piwie

 Karkówka z grilla marynowana w piwie Zobacz przepis

Karkówka z grilla marynowana w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty

 Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty Zobacz przepis

Soczysty schab z kością z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szaszłyki drobiowe z grilla

 Szaszłyki drobiowe z grilla Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szaszłyki na grilla z papryką

 Szaszłyki na grilla z papryką Zobacz przepis

Szaszłyki na grilla z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szaszłyki drobiowe z grilla, szybki i smaczny przepis

 Szaszłyki drobiowe z grilla, szybki i smaczny przepis Zobacz przepis

Szaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Steki wołowe z grilla

 Steki wołowe z grilla Zobacz przepis

Steki wołowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Stek z grilla z potrawką warzywną

 Stek z grilla z potrawką warzywną Zobacz przepis

Stek z grilla z potrawką warzywną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku

 Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku Zobacz przepis

Wątróbka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Filet z kurczaka z grilla

 Filet z kurczaka z grilla Zobacz przepis

Filet z kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Miruna: Jaka to ryba i czy warto ją jeść? »

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 210

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0