Stek z grilla z potrawką warzywną

Stek z grilla z potrawką warzywną
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Przepis na zdrowy, kolorowy, pożywny i bardzo aromatyczny obiadek.

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • MARYNATA DO MIĘSA:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • POTRAWKA WARZYWNA
  • 4 marchewki
  • 3 papryki: czerwona, zielona i biało - żółta
  • 1 papryczka chilli
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki i mały pęczek koperku
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na steki i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby zapobiec rozpryskiwaniu.

    Przygotowanie marynaty:

    Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki.

    Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
    Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.

  2. Przygotowanie potrawki warzywnej:

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy.

    Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.

  3. Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste.

    Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (15)

Obserwator 20 czerwca 2014
Pyszne!! A ja przed obiadem :)
aaasikkk 20 czerwca 2014
Ciekawa ta potrawka warzywna. Do mięska z grilla (które też ci pysznie wyszło) rzeczywiście bomba! :)
ziembulka 20 czerwca 2014
znakomite:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • MARYNATA DO MIĘSA:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • POTRAWKA WARZYWNA
  • 4 marchewki
  • 3 papryki: czerwona, zielona i biało - żółta
  • 1 papryczka chilli
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki i mały pęczek koperku
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
Składniki