Karkówka z grilla marynowana w piwie

Karkówka z grilla marynowana w piwie
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Karkówka jest smacznym mięsem do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe,

Składniki

  • 1,20 kg karczku
  • Marynata:
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 liście laurowe
  • Szczypta kminku
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry.Przygotowuję marynatę:
    Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo, dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie, maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.

  2. Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste.

    Podaję z sosem barbecue.
    Smacznego!

Składniki
  • 1,20 kg karczku
  • Marynata:
  • ½ czerwonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 liście laurowe
  • Szczypta kminku
  • szczypta ostrej papryki
Składniki