Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku

Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Niebanalny pomysł a jak smakuje! Wątróbka drobiowa wbrew pozorom znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie dzięki temu jest soczysta i krucha oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku to prawdziwa uczta na powietrzu.

Składniki

  • 12 plastrów boczku gotowanego
  • 12 wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 3 łyżki musztardy ostrej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • Jarzynka:
  • 1 młoda cukinia
  • 4-5 małych jędrnych pomidorów
  • czubrica zielona smaku
  • sól do smaku
  • sałata masłowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Wątróbki dokładnie oczyścić z błonek, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, włożyć do miski zalać piwem przykryć i zostawić na 4-5 godzin w lodówce

  2. Po tym czasie osączyć z piwa, posolić do smaku wsypać łyżkę majeranku wymieszać. Układać po jednej na plasterku boczku zawinąć w roladki, spiąć ciasno wykałaczką pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadzić musztardę na boczku. Cukinię i pomidory umyć cukinię pokroić w centymetrowe plastry posypać czubricą zieloną z każdej strony, pomidory lekko naciąć na krzyż.

    Na rozgrzanym ruszcie grilla układać zrolowane wątróbki grillować aż wątróbka będzie upieczona w środku a boczek chrupiący, obok położyć na ruszcie cukinię a za kilka minut pomidora.
    \

  3. Podawać od razu na liściach sałaty.
    Życzę smacznej grillowej uczty w doborowym towarzystwie!

Składniki
  • 12 plastrów boczku gotowanego
  • 12 wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 3 łyżki musztardy ostrej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • Jarzynka:
  • 1 młoda cukinia
  • 4-5 małych jędrnych pomidorów
  • czubrica zielona smaku
  • sól do smaku
  • sałata masłowa do dekoracji
Składniki