Grill - temat specjalny

Na infekcje działa lepiej niż aspiryna, do tego oczyszcza organizm i trzyma wagę w ryzach. Jak zrobić domowy sok z winogron?

Koniec września to czas, kiedy w naszych ogrodach dojrzewają winogrona. Wszyscy amatorzy domowych win, oraz winogronowych przetworów zacierają ręce. Te ciemne owoce, nie tylko są niezwykle smaczne, ale i kryją w sobie szereg wartości odżywczych. Warto przygotować z nich domowy napój, który wyróżnia się prozdrowotnym działanie. Sprawdź, jakie właściwości mają ciemne winogrona oraz jak zrobić z nich sok.

Dlaczego warto pić sok z winogron? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Winogrona to owoce, które dostępne są cały rok, jednak polskie odmiany dostępne są jedynie jesienią. Dlatego warto wykorzystać w pełni ten czas przygotowując domowe wina, galaretki, dżemy oraz oczywiście soki. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości mają ciemne winogrona, kiedy je zbierać oraz przedstawimy ci przepis na domowy sok z ciemnych winogron. 

Sprawdź także: Boczki zaczynają znikać, a jelita wreszcie dobrze pracują. Jak przygotować herbatę z aronii?

Ciemne winogrona – witaminy i wartości odżywcze

Te ciemne owoce znane są już od czasów starożytnych, a ich właściwości doceniał sam Hipokrates. Przede wszystkim winogrona są źródłem cukrów prostych, a co za tym idzie szybko dostarczają energii. W ciemnych winogronach kryje się witamina A, te z grupy B, C, a także minerały: potas, bor, jod, żelazo, magnez, chlor, wapń czy fosfor. Nie brakuje w nich również cennych kwasów organicznych, które między innymi mają korzystny wpływ na kondycję skóry. 

Dodatkowo zawarte w nich polifenole pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, antynowotworowo i przeciwzapalnie. Ciemne winogrona zawierają cenny resweratrol, który pomaga chronić komórki przed nowotworami, działa antybakteryjnie oraz pomaga zwalczyć stany zapalne, substancji tej przypisuje się także działanie wspomagające odchudzanie oraz spalanie tkanki tłuszczowej.

W 100 g ciemnych winogron znajduje się 67 kcal. 

Jakie właściwości mają ciemne winogrona?

Ciemne winogrona korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obecność potasu wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, natomiast zawarte w nich procyjanidyny pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy, zawałowi i udarom. Owoce te korzystnie wpływają także na układ trawienny, w tym pracę jelit.

Zawartość wapnia i fosforu pomaga wzmocnić kości i zęby, natomiast obecność witaminy A pomaga zadbać o wzrok, chroniąc tym samym oczy przed chorobami. Witaminy z grupy B obecne w ciemnych winogronach wspierają układ nerwowy, pomagają radzić sobie ze szkodliwym wpływem stresu, a także wspierają pamięć i koncentrację. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy C, ciemne winogrona korzystnie działają na układ immunologiczny, wspierają również wchłanianie żelaza, co chroni organizm przed anemią. Ponadto jod obecny w czarnych winogronach ma właściwości wspierające prawidłową pracę tarczycy. Warto wspomnieć, że sok z winogron pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.

Kiedy zbierać ciemne winogrona na sok?

Winogrona to owoce jesieni, końcówka września oraz październik to czas, kiedy są one najsłodsze i najsmaczniejsze. Oczywiście można zbierać je ręcznie, najlepiej mieć w zanadrzu specjalne nożyce. Warto pamiętać, aby po zebraniu w miarę szybko przebrać owoce, przeznaczając je do przygotowania soków, dżemów, galaretek czy wina. 

Domowy sok z ciemnych winogron – przepis

Do przygotowania domowego soku z ciemnych winogron, będziesz potrzebować: dwóch kilogramów owoców, pół kilograma cukru oraz ok. 400 ml wody. 

Zacznij od dokładnego umycia i przebrania winogron, następnie wrzuć je do garnka i dolej wodę. Wsyp cukier i zagotuj całość, poczekaj aż winogrona puszczą sok, co jakieś czas mieszając miksturę. Przecedź sok przez sitko, rozlej go do czystych, wyparzonych butelek. Zakręć je i pasteryzuj przez dziesięć minut. 

Zastosowanie soku z ciemnych winogron – na zdrowie i w kuchni

Sok z ciemnych winogron warto włączyć do diety, w celu ochrony organizmu przed nowotworami oraz wzmocnienia serca, oraz wsparcia układu krążenia. Korzystnie wpłynie także na odporność, będzie pozytywnie wpływał na układ pokarmowy, a także pomoże zadbać o piękną i promienną skórę. W jesiennym jadłospisie warto więc znaleźć miejsce na szklankę soku z winogron. Można także wykorzystać go do przygotowania domowego kisielu.

Zastanawiasz się, co zrobić z ciemnych winogron? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Sok i mus z ciemnych winogron

 Sok i mus z ciemnych winogron Zobacz przepis

Sok i mus z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kisiel z ciemnych winogron

 Kisiel z ciemnych winogron Zobacz przepis

Kisiel z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Konfitura z ciemnych winogron

 Konfitura z ciemnych winogron Zobacz przepis

Konfitura z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Galaretka z ciemnych winogron

 Galaretka z ciemnych winogron Zobacz przepis

Galaretka z ciemnych winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone ciemne winogrona

 Kiszone ciemne winogrona Zobacz przepis

Kiszone ciemne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Deser z ciemnymi winogronami

 Deser z ciemnymi winogronami Zobacz przepis

Deser z ciemnymi winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona

 Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona Zobacz przepis

Pyszny i zdrowy sok z ciemnego winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kompot z ciemnych winogron na zimę

 Kompot z ciemnych winogron na zimę Zobacz przepis

Kompot z ciemnych winogron na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3511

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 78

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14800

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17