Kisiel z ciemnych winogron

Kisiel z ciemnych winogron
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na kisiel z ciemnych winogron.

Składniki

  • 1 l kulek z ciemnego winogrono
  • 100 ml wody
  • cukier do smaku (ok 1-2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Winogrona opłukać i usunąć z szypułek zalać wodą i gotować pod przykrycie na małym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie winogrona puszczą sok i „kolor”, przecedzić je przez gęste sito aby usunąć pestki. Powstały sok ponownie zagotować posłodzić do smaku ( smaczniejszy jest kwaskowaty) i wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszając zagotować kisiel.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 15 września
Bardzo spodobal mi sie ten przepis! skladniki wisza na krzaczku :)
slodkisentyment 15 września
Pysznie :) I ten kolor:)
Smacznie i zdrowo :)
Składniki
  • 1 l kulek z ciemnego winogrono
  • 100 ml wody
  • cukier do smaku (ok 1-2 łyżki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki