Ewa_Gotuje

Meksykańskie przekąski na imprezę. 6 najlepszych pomysłów

Szykujesz przyjęcie w meksykańskim stylu? W takim razie nie może na nim zabraknąć 6. pysznych przystawek na bazie składników tamtejszej kuchni. Wszystkie sycące i apetyczne dania z listy przygotujesz z łatwością w domu. Wypróbuj przepisy na przekąski meksykańskie na imprezę, a na pewno goście będą zachwyceni menu.

Meksykańskie przekąski | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kuchnia meksykańska od razu kojarzy się z fasolą i ostrością. Faktycznie większość dań oparta jest na kukurydzy, mięsie mielonym, czerwonej fasoli i tortillach. Warto jednak wiedzieć, że tradycyjne potrawy z tamtego regionu kryją w sobie znacznie więcej - świeże zioła (np. kolendrę), kwaśny sok z limonki czy pikantne chili. Jeśli chcesz przygotować imprezę, postaw na pyszne przekąski meksykańskie. Przepisy nie są skomplikowane, a produkty z pewnością łatwo zdobędziesz. Zobacz, jak zrobić tacos, burrito czy empanadas.

Tacos

Tacos są jednymi z najbardziej znanych meksykańskich przekąsek. To nic innego jak tortilla, czyli w tym przypadku placek kukurydziany (rzadziej pszenny), najczęściej wypełniona mielonym wołowym mięsem, warzywami (cebulą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą czy kukurydzą) i doprawiona świeżymi ziołami oraz przyprawami (kolendrą, oregano, chili).

W Meksyku tacos podaje się w formie przystawki. Niewielkie, chrupiące placki są złożone na pół i trzeba jeść je uważnie, aby żaden składnik farszu nie wypadł z tortilli. To, co włożysz do tej pysznej meksykańskiej przekąski zależy tylko od ciebie. Poniżej znajdziesz kilka propozycji:

Tacos

 Tacos Zobacz przepis

Meksykańskie tacos / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tacos z kurczakiem i białą salsą

 Tacos z kurczakiem i białą salsą Zobacz przepis

Tacos z kurczakiem i salsą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

 Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową Zobacz przepis

Meksykańskie przekąski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Quesadilla

Quesadilla, czyli tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, to - w wersji podstawowej - tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Meksykanie stosują ser typu Oaxaca, ale w innych regionach, gdzie nie jest on dostępny, używa się cheddara czy mozzarelli. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś nieco odszedł od oryginalnego przepisu na quesadillę i dodał do niej również ostrą papryczkę, kukurydzę, kurczaka, chorizo, grzyby czy pieczarki. Ważne, żeby odpowiednio przypiekł przystawkę, żeby z zewnątrz była chrupiąca, a w środku miała gorące składniki.

Quesadilla z kurczakiem i papryką

 Quesadilla z kurczakiem i papryką Zobacz przepis

Quesadilla z kurczakiem i papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Burrito 

Jak zrobić domowe burrito? To nie takie trudne, jak myślisz. Jak pewnie zauważyłeś, meksykańskie przekąski opierają się głównie na użyciu tortilli. Tak jest i tym razem. Pamiętaj jednak, że do zrobienia pysznego burrito używa się jedynie placków pszennych. Burrito wywodzi się z kuchni Tex-Mex (teksańskiej i meksykańskiej) i składa się z pszennej tortilli wypełnionej farszem z ryżu, czerwonej fasoli, kukurydzy, mielonego mięsa i sera. Całość jest lekko grillowana i podawana na ciepło. 

Burrito w języku hiszpańskim oznacza „osiołka". Osobliwa nazwa związana jest z legendą, która mówi, że na północy Meksyku w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921 r.) pewien człowiek handlował na ulicy tacos. Woził je na ośle, a ponieważ szybko stygły, postanowił nieco zmienić danie i zawinąć farsz ściśle w tortille. Okoliczni mieszkańcy, a później nawet społeczność sąsiednich miejscowości, przybywali, by spróbować „jedzenia z burrito", czyli osiołka. Wkrótce zaczęto wołać tak na samą przekąskę, która dziś jest jedną z ulubionych tradycyjnych meksykańskich potraw. 

Domowe burrito

 Domowe burrito Zobacz przepis

Meksykańskie burrito / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekane burrito z kurczakiem, czerwoną fasolą i papryką

 Zapiekane burrito z kurczakiem, czerwoną fasolą i papryką Zobacz przepis

Domowe burrito / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fajita

Choć tradycyjnie fajita przyrządzana była z mięsem wołowym, od dłuższego czasu coraz częściej podawana jest także z drobiem, wieprzowiną, a nawet krewetkami. Jedna z najlepszych meksykańskich przekąsek to po prostu grillowane mięso podawane w towarzystwie pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Bardzo często do fajity dodaje się też warzywną salsę, kwaśną śmietanę albo guacamole. 

W wielu meksykańskich restauracjach fajitę serwuje się na rozgrzanej patelni, a wszystkie dodatki przychodzą w osobnych naczyniach. To również świetny sposób na podanie tej przystawki gościom na imprezie. Każdy będzie mógł wybrać swoje ulubione składniki i poeksperymentować kulinarnie.

Fajitas

 Fajitas Zobacz przepis

Meksykańskie fajitas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Empanadas

Co powiesz na pyszne pieczone pierożki? Empanadas to rogaliki nadziewane mięsnym farszem z dodatkiem warzyw lub sera. Ciasto, które ma chrupać przy ugryzieniu, przygotowuje się podobnie jak to na pierogi lub chleb (można też ewentualnie użyć płatów ciasta francuskiego). Pierożki są pieczone w piekarniku lub smażone na głębokim oleju. Meksykańska przekąska najczęściej doprawiana jest pikantnymi przyprawami albo podawana z dodatkiem ostrego sosu salsa.

Empanadas z kukurydzą i cebulą

 Empanadas z kukurydzą i cebulą Zobacz przepis

Meksykańskie empanadas / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pieczone pierożki (empanadas)

 Pieczone pierożki (empanadas) Zobacz przepis

Meksykańskie przekąski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nachosy z guacamole

Domowe nachosy smakują dużo lepiej niż te kupne. Są też zdecydowanie bardziej zbliżone do tych, które są tradycyjną meksykańską przekąską. Wypróbuj prosty przepis na domowe nachosy, który znajdziesz poniżej. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach, kup tortillę kukurydzianą i mocno podpiecz ją w piekarniku. Oczywiście uważaj, aby jej nie spalić. Tak wysuszona tortilla to oryginalne nachosy z Meksyku. Tam podaje się je często z sosem guacamole, zrobionym z dojrzałego awokado, chili, kolendry i soczystej limonki.  

Domowe nachosy

 Domowe nachosy Zobacz przepis

Jak zrobić domowe nachosy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Guacamole

 Guacamole Zobacz przepis

Sos guacamole / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pikantno-słodki sos guacamole

 Pikantno-słodki sos guacamole Zobacz przepis

Domowy sos guacamole / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tajny babciny składnik racuchów. Tajemnica tkwi w „diabelskiej wodzie" »

Opiekacz nie tylko do kanapek. O jego ukrytej funkcji mało kto wie »

Jest zdrowy, ale nie dla wszystkich. Ustalono, kto nie może jeść miodu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 668

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0