Pikantno-słodki sos guacamole

Pikantno-słodki sos guacamole
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Prawie kazdy lubi klasyczny sos guacamole albo jego odmiany ze skladnikami jak np. pomidory. Po wielu latach postanowilam spróbowac cos innego i rezultatem moich eksperymentów jest mieszanka awokado tym razem ze slodkim mango i pikantnym sosem chili. Wyszla dosyc niecodzienna przystawka, ale bardzo smaczna.

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 2 awokado
  • 1 mango
  • kolendra
  • sól
  • sos chili (najlepiej z mango)

Przygotowanie

  1. Obrac i drobno posiekac cebule, dodac sok z limonki i odstawic na kilka minut. Obrac awokado i usunac pestke, dodac do cebuli, zmiazdzyc widelcem i posolic.

  2. Obrac mango, pokroic na male kawałki i dodac do awokado. Posiekac liscie kolendry i dodac równiez do awokado. Na koniec dodac sos chili (mozliwie z mango). Wszystko dokladnie wymieszac i zmiazdzyc widelcem w zaleznosci od naszych preferencji.

  3. Jak przystalo na meksykanski sos podajemy z nachos.

  4. Mozna równiez uzyc tortille kukurydziane lub pszenne, pokroić je w trójkaty i usmazyc na oliwie z oliwek.

Komentarze do przepisu (11)

Nevermore 24 września
Świat jest jednak mały, bo też czasami robimy takie chipsy i używamy tortillę :) Sam sos pychotka, ale to... Czytaj całość »
Świat jest jednak mały, bo też czasami robimy takie chipsy i używamy tortillę :) Sam sos pychotka, ale to oczywista oczywistość ;)
Za awokado dam sie pokroic. A taka wersja brzmi bardzo obiecujaco :)
KulinarnaChwila 25 września
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 2 awokado
  • 1 mango
  • kolendra
  • sól
  • sos chili (najlepiej z mango)
Składniki