Ewa_Gotuje

Grzyby, które można zbierać w lipcu – co z nich zrobić?

Mówi się, że najdogodniejszą porą na zbieranie grzybów w Polsce jest jesień i październik. Okazuje się jednak, że piękne egzemplarze pojawiają się również latem. Poznaj grzyby, które można zbierać w lipcu i sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każdy doświadczony grzybiarz wie, że lipiec to miesiąc, w którym można natknąć się na pierwsze grzyby rurkowe. Mają one w naszym kraju idealne warunki do wzrostu, ponieważ słońce i wysokie temperatury przeplatają się tutaj z deszczem. Warto pamiętać, że wśród nich nie brakuje grzybów trujących, których spożycie może skończyć się poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, a nawet śmiercią. Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący? I jakie potrawy przyrządzić z grzybów lipca? Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, które przydają się nie tylko latem i są stosowane przez profesjonalnych grzybiarzy. Dzięki nim wyjdziesz z lasu z pełnym koszykiem pięknych i przede wszystkim jadalnych okazów. 

Grzyby, które można zbierać w lipcu – krótka charakterystyka  

Borowik szlachetny 

Borowik szlachetny, zwany również prawdziwkiem, to niewątpliwie jeden z najchętniej zbieranych grzybów leśnych w Polsce. Można spotkać go od czerwca do grudnia, zarówno w lasach mieszanych, jak i liściastych czy iglastych. Najczęściej pojawia się na terenach dobrze oświetlonych, np. na obrzeżach lasu. Jego atutem jest wysoka zawartość witamin, minerałów i łatwo przyswajalnego białka. 

Podgrzybek brunatny  

Wśród grzybów, które można zbierać w lipcu, znajduje się także podgrzybek brunatny. Występuje on od czerwca do listopada, zazwyczaj pod sosnami i świerkami. Okaz ten doskonale nadaje się do suszenia, marynowania, mrożenia oraz konserwowania. Jego miąższ jest łagodny w smaku, dzięki czemu odznacza się dużą uniwersalnością w kuchni.  

Maślak zwyczajny  

Maślak zwyczajny to grzyb o przyjemnym leśnym aromacie i dość intensywnym kolorze. Można znaleźć go wyłącznie w lasach iglastych, przeważnie w okolicach drzew sosnowych. Jako że jest bardzo charakterystyczny, trudno jest pomylić go z jakimkolwiek trującym egzemplarzem. Grzyb ten świetnie smakuje w wersji duszonej, smażonej i marynowanej.  

Kurka  

W zestawieniu grzybów lipca nie może zabraknąć oczywiście kurek, czyli pieprzników jadalnych. Sezon na nie trwa od czerwca do października – należy szukać ich pod stertami opadłych liści lub mchem, najlepiej w sąsiedztwie świerków oraz sosen. Cenione są one przede wszystkim za wyjątkowy aromat oraz obecność cennych witamin, minerałów i antyoksydantów. 

Mleczaj rydz 

Mleczaj rydz uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych darów lasu. Wyróżnia się on lekko pomarańczowym lub rudo-czerwonym kapeluszem oraz walcowatym trzonem. Najczęściej można natknąć się na niego w liściastych gajach oraz lasach świerkowych, np. w pobliżu sosen. Okres jego występowania trwa do jesieni 

Koźlarz babka 

Koźlarz babka, zwany również kozakiem lub koźlakiem, pojawia się w polskich lasach od lipca do listopada. Można znaleźć go w lasach mieszanych, iglastych i liściastych, a także w ogrodach i parkach. Do jedzenia nadaje się jedynie jego kapelusz, ponieważ trzon jest sztywny i włóknisty. Ten pierwszy kryje w sobie bardzo smaczny miąższ, będący źródłem pełnowartościowego białka.  

Czubajka kania 

Na czubajkę kanię można trafić w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, zazwyczaj w sąsiedztwie buków. Charakteryzuje się ona lekko orzechowym smakiem i zapachem i – podobnie jak w przypadku koźlarza – jadalny jest jedynie jej kapelusz. Wiele osób spożywa ją w formie smażonej, np. w panierce, choć równie dobrze można ją ugotować, zamarynować lub ususzyć.  

Zobacz także: Jak zrobić boczniaka à la schabowy?

Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący 

Grzyby trujące można łatwo pomylić z tymi jadalnymi. Jeśli zdecydujesz się na grzybobranie w lipcu, unikaj takich okazów jak borowik szatański i purpurowy, muchomor plamisty i sromotnikowy, olszówka, zasłonak rudy, goryczak oraz strzępiak ceglasty.  

Jak rozpoznać, czy grzyb jest trujący? Większość z nich, poza kanią, kurkami i gąską zieloną, dysponuje kapeluszami z blaszkami. Niektóre poradniki sugerują przełamanie grzyba i dotknięcie go czubkiem języka – gorzki smak ma świadczyć o toksyczności. Nie jest to odpowiednia metoda, ponieważ nie każdy trujący egzemplarz uraczy cię nieprzyjemnym posmakiem.  

Najbezpieczniejszą opcją weryfikacji grzybów będzie posłużenie się atlasem lub specjalną aplikacją w telefonie. W razie wątpliwości możesz udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznej i skorzystać z bezpłatnej ekspertyzy. 

Sprawdź także: Babciny sposób na czyszczenie kurek. Już nic nie będzie chrzęścić w zębach!

Grzyby lipca – przepisy 

Jak wykorzystać w kuchni grzyby lipca? Przepisy są naprawdę liczne! Możesz wyczarować z nich smaczne przekąski oraz dodatki do rozmaitych dań. Poznaj najciekawsze propozycje i wprowadź powiew leśnego aromatu do swojego jadłospisu! 

Borowiki duszone w śmietanie 

Borowiki duszone w śmietanie doskonale sprawdzają się jako przystawka oraz sos do mięs lub mącznych wyrobów, np. kopytek. Do ich przyrządzenia potrzebujesz świeżych grzybów, masła, cebuli, śmietany oraz soli i mielonego pieprzu.  

Realizację przepisu rozpocznij od opłukania borowików pod bieżącą wodą. Następnie pozbaw je trzonków, a kapelusze sparz wrzątkiem. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w rondelku. Po chwili dodaj borowiki, podlej je wodą i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach dolej do grzybów śmietanę i dopraw całość solą oraz pieprzem – kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 10 minut. 

Zupa krem z kurek  

Co jeszcze można wyczarować z grzybów lipca? Na przykład kurkową zupę krem! Aby ją zaserwować, poza grzybami musisz zaopatrzyć się w czosnek, ziemniaki, masło, natkę pietruszki, słodką paprykę, mieloną gałkę muszkatołową, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. 

W pierwszej kolejności zabierz się za oczyszczanie i obieranie kurek – przy okazji możesz nieco skrócić ich ogonki i - w razie potrzeby - podzielić je na mniejsze części. Po wykonaniu tych czynności obierz, wypłucz i pokrój ziemniaki. Rozpuść w garnku masło wraz z oliwą i dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, ziemniaki oraz grzyby – smaż całość przez ok. pięć minut. Dolej do garnka nieco wody i kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez kolejne 20 minut.  

Pod koniec gotowania dopraw zupę i zmiksuj ją blenderem. Gotowe danie przelej do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki i udekoruj całymi kurkami.  

Smażone kanie 

Smażone kanie z pewnością przypadną do gustu fanom panierowanych przekąsek. Ich przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy zrobić prostą panierkę, składającą się z jajek, bułki tartej oraz soli i pieprzu. Ponadto przyda ci się masło lub olej do smażenia. Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest dokładne oczyszczenie kapeluszy. Następnie wbij do talerza jajko i dopraw je solą oraz pieprzem. Zanurzaj w nim kolejno grzyby i obtaczaj w bułce tartej. Smaż je do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego! 

Więcej inspiracji pokazujących, jak wykorzystać lipcowe grzyby, znajdziesz wśród przepisów naszych użytkowników:

1. Maślaki marynowane

 Maślaki marynowane Zobacz przepis

Jakie grzyby zbierać w lipcu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajecznica z boczkiem i kurkami

 Jajecznica z boczkiem i kurkami Zobacz przepis

Jajecznica z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Carpaccio z borowikami

 Carpaccio z borowikami Zobacz przepis

Carpaccio z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tarta z borowikami

 Tarta z borowikami Zobacz przepis

Tarta z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kremowe risotto z borowikami

 Kremowe risotto z borowikami Zobacz przepis

Kremowe risotto z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pęczotto z podgrzybkami

 Pęczotto z podgrzybkami Zobacz przepis

Pęczotto z podgrzybkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron z kurkami w śmietanie

 Makaron z kurkami w śmietanie Zobacz przepis

Makaron z kurkami w śmietanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jak zrobić pierogi z kurkami?

 Jak zrobić pierogi z kurkami? Zobacz przepis

Pierogi z kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem

 Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Smażone kanie

 Smażone kanie Zobacz przepis

Smażone kanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kiszone rydze

 Kiszone rydze Zobacz przepis

Kiszone rydze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 79

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 706

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8061

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0