Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Pyszne domowe pierogi z kurkami.

Składniki

  • Farsz :
  • 1 l blanszowanych kurek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Ciasto :
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 1 szk gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczka soliczytaj dalej :

Przygotowanie

  1. Farsz :
    Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.

  2. Ciasto :
    Jajko rozbełtać z olejem, Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.

Komentarze do przepisu (2)

Obserwator 06 lipca 2018
Rewelacja. Szacun za pomysł.
helenapon 10 lipca 2018
Kurki bardzo lubię ale pierogów z nimi jeszcze nie robiłam. Dziękuję za pomysł. Wykorzystam.
Składniki
  • Farsz :
  • 1 l blanszowanych kurek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Ciasto :
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 1 szk gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczka soliczytaj dalej :
Składniki