Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem

Placki ziemniaczane z rydzami i oscypkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem rydzowym, posypane tartym oscypkiem.

Składniki

  • Placki:
  • Ziemniak - 7 szt dużych
  • Cebula - 3 szt małe
  • Pieprz, sól
  • Jajko- 1 szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Rydze - 500g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pieprz, sól
  • Dodatkowo:
  • Oscypek

Przygotowanie

  1. Placki:
    Ziemniaki trzemy na tarce. Odstawiamy na chwilę. Jeśli zbierze się dużo wody na wierzchu, część można odlać. Dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Mieszamy. Na oleju smażymy placki, aż z obu stron będą ładnie przyrumienione. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby zebrał nadmiar oleju i podajemy jak najszybciej - wtedy są najlepsze.

    Sos:
    Rydze dokładnie oczyszczamy. Kroimy na ćwiartki lub w paseczki. Dusimy na maśle klarowanym z pieprzem i solą pod przykryciem, aż puszczą sos. Rydze nie potrzebują dużo czasu - 10 minut wystarczy.

    Placki podajemy z sosem, posypujemy tartym serem.

Składniki
  • Placki:
  • Ziemniak - 7 szt dużych
  • Cebula - 3 szt małe
  • Pieprz, sól
  • Jajko- 1 szt
  • Mąka - 4 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Rydze - 500g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pieprz, sól
  • Dodatkowo:
  • Oscypek
Składniki