Ewa_Gotuje

7 pomysłów na surówkę i sałatkę z nowalijek. Najlepsze przepisy z sezonowymi warzywami

Gdy przychodzi lato i wysokie temperatury, apetyt od razu maleje. Właśnie wtedy warto sięgnąć po surówkę i sałatkę z nowalijek, bo jest lekka, a nawodni organizm i dostarczy mu niezbędnych minerałów. Odkryj 7 najlepszych przepisów z sezonowymi warzywami.

Najlepsze przepisy na surówkę i sałatkę z nowalijek | Fot.123RF/Picsel

Nowalijki to młode warzywa, które ukazują się pierwszy raz w sprzedaży w danym roku, najczęściej już wiosną (na przełomie kwietnia i maja). Można do nich zaliczyć m.in. rzodkiewki, pomidory, sałatę czy szczypiorek. Wczesne warzywa, które widać na targach w czerwcu i lipcu to z kolei m.in. bób, młoda kapusta czy ziemniaki. Wielu domowych kucharzy uwielbia przygotowywać z nich lekkostrawne dania. Poznaj 7 sprawdzonych przepisów na sałatki i surówki z nowalijek, które warto wypróbować na grilla, do obiadu czy na kolację.

Sprawdź także: Młoda kapusta na 10 sposobów. Najlepsze przepisy idealne na lato

Przepisy na sałatki i surówki z nowalijek

1. Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

 Sałatka z bobem Zobacz przepis

Sałatka z bobem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sezon na bób trwa krótko (lipiec-sierpień), dlatego nie warto go przeoczyć. Tym bardziej że można z niego przyrządzić pyszną sałatkę. Dodatek jajek i tuńczyka sprawi, że będzie ona bogata w zdrowe tłuszcze, białko i niezbędne dla organizmu minerały. Co najważniejsze, przygotujesz ją w ok. 15 minut, dlatego świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy czy szybka kolacja.

2. Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

 Surówka z młodej kapusty Zobacz przepis

Surówka z młodej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przy wyborze surówek i sałatek z nowalijek, którymi możemy zajadać się w czerwcu czy lipcu, nie można pominąć surówki z młodej kapusty.  Sezon na to warzywo rozpoczyna się często już w maju, a w miesiącach wakacyjnych można je dostać na niemal każdym targu i w sklepie. W lecie, gdy z powodu upałów apetyt maleje, do obiadu warto wykorzystać ten soczysty i lekko kwaskowaty dodatek. Świetnie orzeźwi, nawodni i ugasi pragnienie. 

3. Sałatka z młodymi ziemniakami

Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem

 Wiejska sałatka z ziemniakami i boczkiem Zobacz przepis

Sałatka z młodymi ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie ma nic pyszniejszego niż ziemniaki z boczkiem. Od razu kojarzą się z wiejskim kociołkiem, który podgrzewa się na palenisku czy nad ogniskiem. Jeśli nie masz możliwości zorganizować sobie takiej atrakcji, koniecznie wypróbuj wiejską sałatkę z młodymi ziemniakami. Przepis nie jest wcale skomplikowany - wymaga jednak kupienia świeżych, sezonowych produktów. Boczek idealnie syci, ogórki kiszone - nadają soczystości, a szczypiorek - przyjemnej rześkości chrupkości. 

4. Sałatka z fasolką szparagową

Sałatka z fasolki szparagowej

 Sałatka z fasolki szparagowej Zobacz przepis

Sałatka z fasolki szparagowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka z fasolką szparagową jest wyjątkowo soczysta i pełna wartościowych składników odżywczych. Pomidory sprawiają, że staje się wilgotna, a przyprawy (zioła prowansalskie, musztarda) dodają jej dużo smaku. Jeśli musisz uzupełnić niedobory potasu, masz choroby serca lub nadciśnienie - taka przekąska jest właśnie dla ciebie. W sałatce znajdują się nie tylko cenne minerały, ale też zdrowe tłuszcze.

5. Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy do obiadu

 Surówka z kalarepy do obiadu Zobacz przepis

Surówka z kalarepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kalarepa dostępna jest w sklepach już od maja, aż do listopada. To sprawia, że można się nią zajadać przez całe lato. Przygotuj zdrową i pełną witamin surówkę z kalarepy do obiadu. Jest przyjemnie chrupiąca i lekko słodkawa w smaku. Zaletą kalarepy jest to, że ma niski indeks glikemiczny i dostarcza niewielu kalorii. Jest za to bogatym źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów, które korzystnie działają na cały organizm. 

6. Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiorem

 Sałatka z kalafiorem Zobacz przepis

Sałatka z kalafiorem i kukurydzą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć najczęściej warzywo służy jako dodatek do obiadu, oczywiście po ugotowaniu i podsmażeniu w panierce z bułki tartej, to pamiętaj, że można je jeść również na surowo. Przykładowo, obmyj, zmiksuj kalafiora na drobną kruszonkę i podaj razem z gulaszem. Innym sposobem będzie użycie tak przygotowanego warzywa do sałatki - możesz je rozkruszyć i dodać do mixu sałat, świeżej papryki, cebuli i ogórka.

Przepis na sałatkę z kalafiorem, którą widzisz powyżej, wymaga ugotowania warzywa, ale krótkotrwałego - tak, aby się nie rozpadło przy wyławianiu. Połącz kalafiora tylko z kilkoma składnikami (w tym jajkiem i kukurydzą), żeby cieszyć się wyjątkową przystawką. 

7. Sałatka z groszkiem cukrowym

Sałatka z groszkiem cukrowym

 Sałatka z groszkiem cukrowym Zobacz przepis

Sałatka z groszkiem cukrowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sezon na groszek cukrowy przypada na przełom czerwca i lipca. Każdy fan sałatek powinien wypróbować to świeże warzywo w połączeniu ze smakowitymi dodatkami. W przekąsce, oprócz głównego składnika, użyto także jajek na twardo, serka, śmietanki oraz kaszy kuskus. Sałatka z groszkiem cukrowym pełna jest więc białka oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. To lekka propozycja na lunch w pracy lub kolację. Nie mogło jej zabraknąć w zestawieniu sałatek i surówek z nowalijek.

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0