Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
To pyszne danie na lunch, kolację lub imprezę – sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i sosem musztardowym. Mniam! Sałatkę można przygotować w sezonie letnim ze świeżej fasolki, a zimą – z mrożonki. I choć dostępne zimą pomidory nie smakują wybitnie, to jednak gotowa sałatka z fasolki szparagowej po dodaniu sosu daje radę. A zatem – może to być potrawa całoroczna, choć latem i wczesną jesienią smakuje zdecydowanie najlepiej.

Składniki

  • 500 g zblanszowanej fasolki szparagowej (pamiętaj, do sałatki blanszujemy w osolonej wodzie)
  • 500 g mięsistych pomidorów (użyłam podłużnych, bo mają cienką skórkę i mało soku)
  • pokrojony szczypior z jednego pęczka dymki (najlepiej tylko zielona część)
  • cebula, idealnie, gdy będzie to szalotka, pokrojona w drobną kostkę (możesz też pokroić białą część dymki, ja akurat użyłam ją d
  • łyżka łagodnej musztardy (używam stołowej Pegaza)
  • łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek albo ulubionego oleju tłoczonego na zimno
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – posiekana natka pietruszki lub inna zielenina (często używam gwiazdnicy, żółtlicy albo podagrycznika)

Przygotowanie

  1. Najpierw zblanszuj fasolkę szparagową. Jak blanszować - dowiesz się, czytając wpis na blogu, zapraszam.

  2. W dużej misce umieść kolejno: posiekaną szalotkę/cebulę, obie musztardy, nieco pieprzu, sporą szczyptę soli, sok z cytryny, zioła prowansalskie i na koniec – oliwę (moje doświadczenie pokazuje, że ta kolejność jest ważna).

  3. Wymieszaj wszystko energicznymi ruchami przy pomocy trzepaczki spiralnej – jak na zdjęciach. Już po kilku ruchach utworzy się smakowita emulsja – oto Twój sos do sałatki.

  4. Do sosu dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową.

  5. Następnie do miski trafią pokrojone w kostkę pomidory i szczypior z dymki.

  6. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z sosem z dna miski. Możesz całość posypać zieloną pietruszką, jeśli chcesz.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 października
pyszności :)
Składniki
  • 500 g zblanszowanej fasolki szparagowej (pamiętaj, do sałatki blanszujemy w osolonej wodzie)
  • 500 g mięsistych pomidorów (użyłam podłużnych, bo mają cienką skórkę i mało soku)
  • pokrojony szczypior z jednego pęczka dymki (najlepiej tylko zielona część)
  • cebula, idealnie, gdy będzie to szalotka, pokrojona w drobną kostkę (możesz też pokroić białą część dymki, ja akurat użyłam ją d
  • łyżka łagodnej musztardy (używam stołowej Pegaza)
  • łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek albo ulubionego oleju tłoczonego na zimno
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – posiekana natka pietruszki lub inna zielenina (często używam gwiazdnicy, żółtlicy albo podagrycznika)
Składniki