Ewa_Gotuje

Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Przepis Pani Anety B.

"Żelazne kluski. Tradycyjna potrawa prosto z Wielkopolski, którą w młodości przyrządzałam razem z babcią. Można je jeść z podsmażaną cebulką lub z kapustą, a smakują jeszcze lepiej niż kopytka!
Składniki:
-kluski:
1 kg ziemniaków
8 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
jedno jajo
sól

-okrasa:
20 dkg wędzonego boczku
10 dkg kiełbasy
cebula

Na rozgrzaną patelnię kładziemy wszystkie składniki na okrasę. W razie potrzeby dodajemy trochę oleju i smażymy, aż cebula się zarumieni.

W tym czasie ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Należy je odcisnąć najlepiej na gazie (opatrunkowej). Pozostałą po tym ciecz odstawić na kilka minut aż do ustania skrobi. Następnie zlać wodę z wierzchu, skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę i jajko, wszystko dobrze wymieszać. Nie należy jej rozrzedzać - jeśli będzie rzadka, można dosypać więcej mąki - musi być bardzo gęsta.
W garnku zagotować posoloną wodę. Za pomocą łyżki wrzucać małe kluseczki do wody w niewielkiej ilości tak, aby mogły swobodnie pływać po powierzchni. Gotować w ten sposób przez 5 minut, po czym odcedzić i wrzucić na chwilę na patelnię.
Dla lepszego smaku można posypać pokruszonym serem.
Voilà! Smacznego!"

Co przyrządza się w Łowiczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 57

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13