Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Pani Anula W.

"W Wielkopolsce mamy sporo dań, co żołądek ucieszą, lecz jest jedno, którym tylko raz do roku ludzie grzeszą, objadając się nadmiernie pysznym ciastem rogalowym
- bo dla rogali marcińskich tu, u nas, traci się głowy i umiar w ich pożeraniu, co skutkuje kilogramem lub dwoma w wadze nadwyżki. Lecz i tak są uwielbiane! ;)

* * *

ROGALE MAMIŃSKIE ;)
czyli udomowiony rogal marciński dla tych, którzy nie znaleźli białego maku na czas ;)
Składniki:

1 kostka tłuszczu
1/2 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 puszka maku (80 dag)
1 jajko
1 łyżka tłuszczu (oddzielnie)
3 łyżki cukru
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana) aromat migdałowy
1/2 kg cukru pudru
3 łyżki mleka
płatki migdałowe do posypania
1 jajko do smarowania rogalików przed pieczeniem

Jak zrobić?

Ciasto na najlepsze rogale pod słońcem, czyli poznańskie rogale świętego Marcina w wersji i wykonaniu mojej Mamy! :) Tłuszcz rozpuścić i lekko wystudzić. Jaja i cukier rozetrzeć i zrobić zaczyn z drożdżami (mąka + cukier + drożdże + letnie mleko - wymieszać i zostawić, aż wyrośnie, czyli wygaruje). Mąkę, jaja i letni roztopiony tłuszcz wymieszać.
Dodać zaczyn, wyrobić ciasto. Całość wrzucić do zimnej wody lub odstawić w zimne miejsce na godzinę. W tym czasie mak połączyć z jajkiem, łyżką tłuszczu, cukrem, bakaliami i aromatem migdałowym. Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać nadzienie. Formować rogale.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego! :)"

Zobacz jakie tradycyjne łakocie jada się u Pani Darii. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 24

15 min
3
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1453

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3