Ewa_Gotuje

Zjedz na śniadanie, a twój metabolizm ruszy z kopyta. Pudding chia na odchudzanie

Dieta odchudzająca wcale nie musi być mdła i nudna. Wystarczy jedynie odpowiednio ją zbilansować, by cieszyć się pysznym smakiem dań, a jednocześnie tracić na wadze. Co więcej, podczas procesu gubienia zbędnych kilogramów, możesz jeść nawet desery. Dziś opowiemy ci nieco więcej o puddingu chia, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy.

Pudding chia na odchudzanie - właściwości i działanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej na stałe zagościły w menu osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Nic dziwnego, są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, a przygotowany z nich pudding nie tylko jest pyszny, ale i na długo cię nasyci. Dodatkowo ten prosty deser będzie idealny, jeżeli chcesz stracić kilka zbędnych kilogramów. W poniższym materiale sprawdzimy, jakie właściwości kryją w sobie te niepozorne nasionka oraz jak przygotować pudding chia. 

Sprawdź także: Pożywne i zdrowe śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Jak zrobić budyń jaglany?

Pudding chia na odchudzanie – właściwości i działanie

Jakie właściwości ma pudding chia? W nasionach szałwii hiszpańskiej kryją się witaminy A, te z grupy B, E oraz minerały, przede wszystkim: fosfor, wapń magnez, potas, żelazo, czy cynk. Te maleńkie ziarenka są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu nerwowego, w tym mózgu, wpływają na obniżenie poziomu stresu oraz wspomagają koncentrację. Dbają o kondycję skóry, jednak przede wszystkim odpowiadają za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi, obniżają cholesterol, a także chronią przed chorobami serca i miażdżycą.

W nasionach chia znajdują się także antyoksydanty, które wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, a także mają właściwości antynowotworowe. Korzystnie wpływają również na narząd wzroku, chroniąc go przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej.

    Znajduje się w nich także błonnik pokarmowy, który ma doskonały wpływ na układ pokarmowy, wspiera pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także sprawia, że dłużej czujemy się syci. Dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami. Błonnik pomaga również obniżyć wysoki poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. 

    Bogata kompozycja minerałów zawarta w chia, takich jak magnez, wapń i fosfor, korzystnie wpływa na zachowanie zdrowych i mocnych kości i zębów.

    Warto pamiętać, że nasiona chia są dość kaloryczne, w 100 g znajduje się ok. 486 kalorii, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Jednak do przygotowania porcji puddingu wystarczy jedynie trzy-cztery łyżki, czyli 30-40 gramów co odpowiada 150-200 kcal. 

    Jak przygotować pudding chia? 

    Jak zrobić pudding chia? Żeby przygotować podstawową wersję tego deseru, będziesz potrzebować: 30-40 g nasion chia, 200 ml mleka lub napoju roślinnego, 100 g jogurtu wysokobiałkowego, np. skyr lub kvarg, ulubiony słodzik (miód, syrop z agawy, ksylitol, erytrytol), ulubione owoce i orzechy. 

    Zacznij od wybrania naczynia, w którym przygotowujesz pudding, może być to salaterka lub szklanka. Dobrym pomysłem będzie wybranie zamykanego słoiczka lub pudełka z pokrywką, dzięki czemu zapachy z lodówki nie przejdą do deseru oraz będzie można zabrać go na wynos. Do naczynia wsyp nasiona, dolej mleko, dodaj jogurt, łyżeczkę lub dwie słodzika i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie udekoruj deser wybranymi owocami i orzechami.  

    Pudding chia świetnie smakować będzie, zarówno przygotowany na mleku krowim, jak i w wersji wegetariańskiej, na mleku kokosowym lub napoju roślinnym, np. migdałowy, owsianym, czy sojowym. Jeżeli dbasz o redukcję kalorii w diecie, możesz nawet przygotować go na wodzie. Idealnym dodatkiem do puddingu chia będą świeże owoce, truskawki, jagody, borówki, maliny, wiśnie, a także bardziej egzotyczne propozycje, takie jak mango czy banany. 

    Aby skomponować pełnowartościowy posiłek, czyli taki z dodatkiem węglowodanów, białka i tłuszczów, warto dodać do puddingu również źródło protein, np. wysokobiałkowy jogurt czy twaróg. Świetnie sprawdzi się również odżywka białkowa. Do zdrowych tłuszczów należą natomiast orzechy i pestki, np. migdały lub wiórki kokosowe. Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy aromat deseru, dodając aromat lub ziarenka wanilii. 

    Sprawdź, jakie puddingi chia wyczarowali nasi użytkownicy.

    1. Pudding chia z malinami

     Pudding chia z malinami Zobacz przepis

    Pudding chia z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Pudding chia z liczi

     Pudding chia z liczi Zobacz przepis

    Pudding chia z liczi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Kokosowy pudding chia z truskawkami

     Kokosowy pudding chia z truskawkami Zobacz przepis

    Kokosowy pudding chia z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Bananowy pudding chia z papają

     Bananowy pudding chia z papają Zobacz przepis

    Bananowy pudding chia z papają / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Kakaowy pudding chia na jogurcie

     Kakaowy pudding chia na jogurcie Zobacz przepis

    Kakaowy pudding chia na jogurcie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Pudding chia z mango

     Pudding chia z mango Zobacz przepis

    Pudding chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

     Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym Zobacz przepis

    Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Jagodowy pudding chia z mango

     Jagodowy pudding chia z mango Zobacz przepis

    Jagodowy pudding chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


    Źródło: Smaker.pl

    Autorka: Anna Hutek

    Zobacz także:

    Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

    Groźna choroba atakuje pomidory, porażone są liście i grona. Jak zwalczyć septoriozę? »

    Nawożenie malin w trakcie kwitnienia. Przepis na organiczną odżywkę na zwiększenie zbiorów malin »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Ciasto drożdżowe.

    Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

    Odsłon: 193

    30 min
    4
    Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

    Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

    Odsłon: 29905

    60 min
    68
    Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

    Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

    Odsłon: 280

    30 min
    8

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    1
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0