Pudding chia z mango

Pudding chia z mango
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Zdrowy, smaczny i prosty w przygotowaniu deser to zestawienie idealne. Taki jest właśnie lekki pudding z szałwią hiszpańską czyli nasionami chia oraz musem z mango. Chia to cudowne nasiona, które były cenione już w starożytności, a w języku Majów oznaczały "siłę". A co kryje się w tych malutkich nasionach? 40% masy chia to błonnik, a 14% to wysokiej jakości białko. Dodatkowo są pełne przeciwutleniaczy, magnezu, manganu, fosforu i wapnia, a także kwasów omega-3. Te małe nasionka zaliczane są do tzw. superfood czyli najzdrowszej żywności na świecie. Świetnie wpływają na poprawę funkcjonowania ciała oraz mózgu, a także są sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.

Składniki

  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • 1 dojrzałe mango
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy (przez pierwsze pół godziny, warto kilka razy przemieszać nasiona, aby równomiernie rozłożyły się w płynie) i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej na noc).

    Obrane i pozbawione pestki mango miksujemy na jednolitą i gładką masę (do deseru najlepiej wybierać dojrzałe owoce, które mają miększy i słodszy miąższ).

    Namoczone chia mieszamy z jogurtem naturalnym, przekładamy do szklanek lub pucharków, a na wierch układamy mus z mango oraz listki świeżej mięty.

  2. * Do przygotowania puddingu użyłam mleka i jogurtu bez laktozy. Mleko możemy zastąpić także mlekiem roślinnym, a miód syropem daktylowym lub syropem z agawy.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

ciacho50 29 maja 2017
Piękny, chciała bym jeden pucharek :)
Bellapi 29 maja 2017
oj jak smakowicie :) poproszę jeden pucharek
Docherro 29 maja 2017
pyszne...zabieram przepis:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • 1 dojrzałe mango
  • listki świeżej mięty
Składniki