Grill - temat specjalny

W jelitach działają jak odkurzacz, zbijają „zły cholesterol" i cukier. Kto powinien jeść płatki gryczane?

Jeśli szukasz nowych produktów spożywczych, które powinieneś włączyć do jadłospisu, aby wspomóc organizm i zbilansować dietę, postaw na płatki gryczane. Właściwości ziaren są korzystne dla całego organizmu, a wartości odżywcze pozwalają uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Sprawdź, co to są płatki gryczane i dlaczego warto je jeść.

Płatki gryczane to pyszny zamiennik dla owsianki. Odkryj, dlaczego warto je jeść | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z powodzeniem zastąpią tradycyjną owsiankę. Płatki gryczane mają cenne dla organizmu składniki odżywcze i wspierają jego całe funkcjonowanie. Dlaczego warto jeść płatki gryczane i co to właściwie jest? Dowiedz się, jak je przygotować i kiedy smakują najlepiej.

Sprawdź także: Regeneruje wątrobę, spala tłuszcz, ma wiele innych zalet. Jak stosować pyłek pszczeli?

Co to są płatki gryczane?

W polskiej kuchni najczęściej stosuje się kaszę gryczaną - ten produkt jest dobrze znany kucharzom. Znacznie mniej osób wie już, co to są płatki gryczane. Zarówno kaszę, jak i płatki, produkuje się z owoców jadalnej rośliny (zboża rzekomego) - gryki zwyczajnej, które wyglądem przypominają trójkątny orzech. Owoce najpierw poddaje się prażeniu, a następnie łuska. Tak przygotowane ziarenka to kasza gryczana. Jak powstają jednak płatki gryczane? Otrzymujemy je w wyniku spłaszczenia ziaren gryki. Płatki gryczane mają zazwyczaj grubość ok. 0,2-0,4 mm i kilka milimetrów długości. 

Płatki gryczane - wartości odżywcze

W 100 g produktu znajduje się 340 kalorii, 10 g białka, 2 g tłuszczu, jednak przede wszystkim 67 g skrobi. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają płatki gryczane? Są źródłem błonnika pokarmowegoaminokwasów (w tym leucyny i lizyny) i flawonoidów (np. kwercetyny).

Dostarczają organizmowi licznych witamin, m.in. witaminę młodości (E), PP oraz te z grupy B. Zawierają także cenne składniki mineralne, w tym: wapń, magnez, żelazo, siarkę, kobalt, miedź, fosfor, cynk, bor i jod. 

Zobacz: Kasza gryczana z jeżynami, jagodami i malinami bez gotowania

Płatki gryczane - właściwości zdrowotne

Płatki gryczane są produktem bezglutenowym, dlatego mogą je jeść osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Jakie są inne właściwości zdrowotne płatków gryczanych? Przede wszystkim, magnez, potas i antyoksydanty działają jak balsam na serce. Produkt ma bardzo dobry wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, regulują zbyt wysoki poziom cholesterolu. Z kolei dzięki zawartości wartościowych aminokwasów, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie mózgu i usprawniają jego pracę w stanach przemęczenia i stresu.

Co więcej, płatki gryczane bogate w błonnik pokarmowy, poprawiają perystaltykę jelit. Zapewniają poczucie sytości na dłużej, więc mogą być pomocne w diecie odchudzającej. Spłaszczone ziarna gryki mają także niski indeks glikemiczny, dlatego nie powodują skoków glukozy we krwi. 

Dlaczego warto jeść płatki gryczane?

Choć wiesz już, jakie są wartości odżywcze i właściwości zdrowotne płatków gryczanych, wciąż zastanawiasz się, dlaczego warto je jeść? Lista zalet ziaren gryki jest naprawdę długa:

  • produkt może wspierać leczenie cukrzycy - zawarte w nim flawonoidy wpływają na stabilizację poziomu cukru we krwi, a sam ma niski indeks glikemiczny,
  • regularne jedzenie płatków gryczanych zmniejsza stan zapalny i obniża poziom złego cholesterolu LDL,
  • ziarna uzupełniają niedobory witamin i minerałów w organizmie,
  • wspierają także dietę odchudzającą - wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit (pobudzają perystaltykę oraz odbudowują mikroflorę bakteryjną), zaspokajają głód na dłużej,
  • płatki gryczane są źródłem lizyny, czyli aminokwasu wzmacniającego tkanki, skórę i układ odpornościowy,
  • bogactwo aminokwasów wspiera funkcjonowanie całego organizmu,
  • mogą być spożywane przez chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawierają tego białka (gryka to tzw. zboże rzekome, a nie prawdziwe).

Jak przygotować płatki gryczane?

Masz ochotę wypróbować zdrowy produkt? Musisz dowiedzieć się, jak przygotować płatki gryczane. Możesz je kupić niemal w każdym sklepie, zapakowane podobnie jak płatki owsiane, kukurydziane czy żytnie. Występują trzy ich rodzaje - zwykły, prażony lub błyskawiczny. Płatki gryczane wystarczy po prostu zalać wrzątkiem (według zaleceń producenta) lub gorącym mlekiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. Pamiętaj, że mają nieco bardziej słodkawy posmak niż kasza gryczana.

Z czym jeść płatki gryczane? Mogą zastąpić tradycyjną owsiankę - gdy dodasz do nich owoce i odrobinę jogurtu przyrządzisz pyszną gryczankę. To niejedyne zastosowanie w kuchni - świetnie komponują się z owocami i orzechami, dlatego mogą stanowić zdrowy deserWarto je dodać także do granoli, ciastek i chleba lub zrobić z nich panierkę.

Płatki gryczane - przeciwwskazania

Choć cukrzycy i osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść płatki gryczane, to istnieją pewne przeciwwskazania do ich stosowania. Produkty gryczane zawierają sporo fosforu i siarki, które zakwaszają organizm. Z tego właśnie powodu mogą zaszkodzić wszystkim cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowyKto nie powinien jeść płatków gryczanych? Nie zaleca się też ich w dużych ilościach osobom z niewydolnością nerek i chorobami nowotworowymi.

Zobacz także:

Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 191

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17