W Japonii jej owoce nazywają eliksirem życia. Zbijają cukier, wysoki cholesterol oraz zapobiegają miażdżycy!

Ma granatowo-fioletowy kolor przypominający śliwkę węgierkę lub borówkę oraz charakterystyczny lekko podłużny kształt. Chociaż nie jest owocami powszechnie znanymi, warto przyjrzeć się bliżej ich właściwościom zdrowotnym. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają owoce jagody kamczackiej, a także co można zrobić z nich w kuchni.

Co to jest jagoda kamczacka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest jagoda kamczacka? To krzew pochodzący z Azji, jego prawidłowa nazwa to wiciokrzew kamczacki. Ciekawą cechą jagody kamczackiej jest jej odporność na niskie temperatury, może wytrzymać nawet do - 35 stopni. W Polsce jej uprawa nie jest bardzo popularna, czasem można ją jednak spotkać w przydomowych ogrodach. Owoce wiciokrzewu kamczackiego osiągają długość do trzech centymetrów, mają niebiesko-granatowy kolor, czasem podchodzący pod fiolet lub czerń oraz słodko-kwaśny smak. Warto dodać, że jagoda kamczacka charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego powszechnie stosowano ją w japońskiej, chińskiej i rosyjskiej medycynie naturalnej, gdzie nazywano ją "eliksirem życia". W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga oraz kto powinien jeść owoce jagody kamczackiej. 

Sprawdź także: Owoce są nieprzyjemne w smaku, ale sok działa jak dobre lekarstwo. Na schorowaną wątrobę, wysoki cukier i cholesterol

Wartości odżywcze jagody kamczackiej

Jakie wartości odżywcze ma jagoda kamczacka? W jej owocach znajduje się sporo witaminy A, C, witamin z grupy B, a także substancji mineralnych, takich jak potas, wapń, krzem, magnez czy fosfor. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, czyli flawonoidów, antocyjanów czy kwasów fenolowych. Owoce wiciokrzewu kamczackiego mogą być także spożywane przez osoby na diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, w 100 g znajdziesz jedynie 85 kcal. Co więcej, mają właściwości, które pomagają utrzymać prawidłową wagę, zmniejszając ryzyko nadwagi i otyłości. 

Właściwości zdrowotne jagody kamczackiej

Spożywanie jagody kamczackiej świetnie wpłynie na odporność organizmu, pomaga zwalczać infekcje, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Co więcej, zawarte w niej przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, mają działanie antynowotworowe, a także spowalniają procesy starzenia. Co ciekawe, owoce te zabezpieczają organizm przed szkodliwym promieniowania UV, a także promieniowaniem radioaktywnym.

Co więcej, zawartość witaminy A wpływa korzystnie na zdrowie oczu, a także wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Owoce te były również wykorzystywane w medycynie naturalnej jako środek wspierający układ pokarmowy – zapewniają prawidłowe trawienie, łagodzą skutki choroby wrzodowej. Pozytywnie oddziałują również na układ krwionośny – regulują ciśnienie krwi, zmniejszają poziom "złego" cholesterolu, a także chronią organizm przed zawałem i miażdżycą. Jagoda kamczacka zawiera również żelazo, dlatego jest polecana osobom, które borykają się z anemią. Ma również pozytywny wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi. 

Jagoda kamczacka w kuchni – soki, przetwory, nalewki

Z owoców jagody kamczackiej przede wszystkim można przygotować pyszne przetwory, takie jak soki, dżemy, konfitury, galaretki, czy nalewki. Należy jedynie pamiętać, aby przygotowywać przetwory z w pełni dojrzałych owoców. Do domowych przetworów z wiciokrzewem kamczackim będą również pasować inne owoce leśne oraz przyprawy korzenne, np. cynamon i goździki. Owoce te będą również smacznym i zdrowym dodatkiem do deserów, np. lodów, ciast, budyniów czy kisieli. 

Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na wykorzystanie jagód w codziennych przepisach.

1. Dżem z jagody kamczackiej

 Dżem z jagody kamczackiej Zobacz przepis

Dżem z jagody kamczackiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi

 Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z jagodami kamczackimi

 Ciasto z jagodami kamczackimi Zobacz przepis

Ciasto z jagodami kamczackimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Muffiny z jagodami

 Muffiny z jagodami Zobacz przepis

Muffiny z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Drożdżówki z jagodami

 Drożdżówki z jagodami Zobacz przepis

Drożdżówki z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jagody w cukrze

 Jagody w cukrze Zobacz przepis

Jagody w cukrze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik z jagodami

 Sernik z jagodami Zobacz przepis

Sernik z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Naleśniki z serem i jagodami

 Naleśniki z serem i jagodami Zobacz przepis

Naleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 121

60 min
3
Desery Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...

Odsłon: 78

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3