Naleśniki z serem i jagodami

Przepis dnia 2021-07-24
Naleśniki z serem i jagodami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Uwielbiam je w naleśnikach, dlatego dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z serem i jagodami w roli głównej. Naleśniki w trochę innej odsłonie, bo z dodatkiem mąki z soczewicy czerwonej - pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! Ciasto naleśnikowe jest miękkie, puszyste i delikatne w środku, a chrupiące na brzegach - gorąco polecam!

Składniki

  • NALEŚNIKI Z SOCZEWICY:
  • 0,5 szklanki mąki z soczewicy czerwonej
  • 0,7 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • FARSZ SEROWO - JAGODOWY:
  • 275 g półtłustego sera białego
  • 120 g jagód
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • DODATKI:
  • jagody
  • cukier puder (do posypania)*
  • * Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu

Przygotowanie

  1. Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.

    * Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.

  2. Do miski przesiewamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.

  3. Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.

    Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle.

    Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 21 lipca
Pyszotka:)
Nevermore 21 lipca
Ale apetycznie wyglądają :) Zjadłbym wszystkie z talerza i poprosił o dokładkę ;)
Docherro 21 lipca
Wspaniałe i przepyszne do zrobienia:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • NALEŚNIKI Z SOCZEWICY:
  • 0,5 szklanki mąki z soczewicy czerwonej
  • 0,7 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • FARSZ SEROWO - JAGODOWY:
  • 275 g półtłustego sera białego
  • 120 g jagód
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • DODATKI:
  • jagody
  • cukier puder (do posypania)*
  • * Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu
Składniki