Muffiny z jagodami

Muffiny z jagodami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszne muffiny z jagodami i czekoladą.

Składniki

  • mąka, 1 i 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • cukier biały, pół szklanki
  • gorzka czekolada (starta), pół tabliczki
  • kefir, niecała szklanka (ok. 200ml)
  • olej, pół szklanki
  • jajko, jedno roztrzepane
  • jagody (mogą być mrożone), szklanka

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i startą czekoladę.

  2. W drugiej wymieszać jajko z kefirem, a następnie wmieszać olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, a następnie delikatnie wmieszać jagody.

  3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek.
    Piec w temp. 180st. przez około 25 min., do tzw. „suchego patyczka”.
    Po upieczeniu przestudzić na kratce.

Komentarze do przepisu (14)

sereberko80 11 sierpnia 2010
cudne :-)
trele-morele 11 sierpnia 2010
Sereberko dziękuję :)
kuchcik 11 sierpnia 2010
bardzo fajnie wyglądają i na 100% bardzo smaczne ;]
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 1 i 3/4 szklanki
  • soda oczyszczona, 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • cukier biały, pół szklanki
  • gorzka czekolada (starta), pół tabliczki
  • kefir, niecała szklanka (ok. 200ml)
  • olej, pół szklanki
  • jajko, jedno roztrzepane
  • jagody (mogą być mrożone), szklanka
Składniki