Drożdżówki z jagodami.

Przepis dnia 2014-07-02
Drożdżówki z jagodami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Wszędzie teraz jagodzianki, które uwielbiam, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z jagodami :) ale równie smaczne.

Składniki

  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo: jagody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  1. W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej, robimy zaczyn. Jak podrośnie dodajemy, dwa żółtka, roztopione masło szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, gdy się klei podsypujemy mąkę, zostawiamy na 20 minut w cieple by podrosło.
    Podrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek.
    Kroimy ostrym nożem na kwadraty o boku ok. 9 cm.
    Każdy kwadrat nacinamy ostrym nożem przy dwóch bokach.
    Smarujemy rozbełtanym jajkiem, i przekładamy wyciętą obwódkę na drugą stronę.

  2. Pozostałe białka które zostały nam od ciasta drożdżowego ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. W zagłębieniu nakładamy łyżką jagody, na to nakładamy bezę.
    Możemy poczekać by troszkę podrosły, to będą bardziej puchate.
    Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy w 170 -180 stopniach.
    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (19)

minnie 26 czerwca 2014
Zwykłe drożdżówki z jagodami? Dla mnie to wyższa szkoła jazdy :-) Przepiękne
Konto usunięte 26 czerwca 2014
Pyszne drożdżówki.
Konto usunięte 26 czerwca 2014
Aniu, Twoje drożdżówki zawsze są mistrzowskie :) Pokuszę się i zrobię :) buziaczki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo: jagody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
Składniki