Grill - temat specjalny

Szybka kolacja na ciepło z niczego – prościej się nie da!

Kolacja stanowi ważną część codziennej diety – powinna być odżywcza, lekkostrawna i sycąca, a także zapewniać spokojny i regenerujący sen. Jak przyrządzić zdrowy posiłek, kiedy brakuje ci czasu? Zainspiruj się naszymi pomysłami na szybką kolację na ciepło z niczego!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kolacja to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Nie warto jej pomijać, a z drugiej strony nie powinna być ona zbyt obfita. W przeciwnym razie posiłek może zakłócić spokojny sen. Najlepiej, jeśli będzie ona nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Doskonałym rozwiązaniem jest szybka kolacja na ciepło, która zwieńczy twój dzień i zapewni spokojny nocny odpoczynek. 

Sprawdź także: Jaki jeść chleb, by schudnąć z brzucha? Możesz go zrobić w domu

Szybka kolacja na ciepło jajka 

Jajka są bez wątpienia jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Stanowią one smaczny i bardzo pożywny składnik diety, a także znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele słodkich i wytrawnych dań oraz wykorzystać je do szybkiej kolacji na ciepło 

Klasycznym przykładem jest omlet oraz frittata. Podstawowa różnica między tymi dwoma daniami jest taka, że ten pierwszy jest przyrządzany na patelni. Natomiast frittata jest podsmażana przez krótką chwilę, po czym szybko ląduje w piekarniku. Obydwa przysmaki na bazie jaj można wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak: 

  • warzywa, 
  • boczek, 
  • szynka, 
  • oliwki, 
  • parmezan, 
  • mozzarella, 
  • zioła. 

Omlet można również podać na słodko, dodając plasterki banana czy inne owoce, startą czekoladę lub dżem. 

Sprawdzonym i pysznym przepisem na szybką kolację na ciepło na bazie jaj jest jajecznica. Podobnie jak w przypadku omletu, można zadbać o rozmaite akcenty smakowe. Te najchętniej wybierane to cebulka, pieczarki, pomidory lub boczek. Wśród mniej znanych opcji warto zwrócić uwagę na kozi ser, szparagi, cukinię oraz rybę. Poeksperymentuj także z wędzoną papryką, czarnuszką, świeżymi ziołami i curry. 

 Zupy – idealna szybka kolacja na ciepło 

Zupy zwykle serwowane są na obiad, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby uczynić z nich pożywną kolację. Szczególnie nadają się do tego gęste i treściwe kremy, których wartość odżywczą wzbogacą np. pestki dyni czy nasiona słonecznika. Jeśli nie lubisz tego wariantu potrawy, postaw na jego tradycyjną formę, która nie wymaga miksowania.  

Wiele zup można przyrządzić „z niczego”, czyli z tego, co aktualnie jest pod ręką. Dotyczy to, chociażby dowolnych świeżych warzyw czy mrożonek. Można je uzupełnić o pozostałą z obiadu resztę ugotowanej kaszy czy makaronu, dodatek soczewicy lub cieciorki z puszki. Ponadto świetnie sprawdzą się również kawałki mięsa, groszek ptysiowy, kleks z kwaśnej śmietany czy trójkącik serka topionego. 

Szybka kolacja na ciepło – placki wytrawne i na słodko 

Placki warzywne mogą stać się interesującym urozmaiceniem kolacji. Są one niezwykle proste do podania – wystarczy zetrzeć ziemniaki, cukinię, marchew oraz dodać cebulkę, jajko, trochę mąki i przyprawy. Możesz ograniczyć się do jednego składnika lub dowolnie łączyć je, tworząc nowe kombinacje smakowe. Gotową masę na placuszki smaż kilka minut z każdej strony i serwuj z ulubionym dipem. 

Kolejna propozycja na szybką kolację na ciepło w wytrawnej wersji to placuszki z ugotowanego ryżu i startej marchewki. Aby połączyć obydwa składniki, należy dodać jajko i mąkę, a smak uatrakcyjnić świeżą natką pietruszki, pieprzem i solą. Tak przyrządzoną masę warto obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru. 

Placuszki nie muszą być wyłącznie wytrawne – nie brakuje także ciekawych propozycji na słodkie wersje. Poza tradycyjnymi pancakes można wyczarować np. placuszki bananowe. Przepis wymaga użycia tylko dwóch składników – dojrzałych, dających się rozgnieść bananów oraz mąki amarantusowej. Wystarczy je wymieszać, a następnie smażyć na maśle klarowanym lub rafinowanym oleju kokosowym. Inna niezwykle szybka propozycja to puszyste placuszki z serka homogenizowanego. Jeśli masz na nie ochotę, wymieszaj dwa opakowania waniliowego serka z jajkiem i zagęść mąką – konsystencja powinna być taka, jak na pancakes. I placuszki są gotowe do smażenia!  

Zapiekanka – szybka kolacja na ciepło z niczego 

Zapiekanka to jedno z tych dań, które dają ogromne pole do popisu. Każdy może przygotować ją na swój ulubiony sposób, używając najróżniejszych składników, które pozostały po przyrządzeniu innych dań. W ten właśnie sposób można cieszyć się szybką kolacją na ciepło z niczego. Jak wykonać zapiekankę idealną? 

Realizacja przepisu na zapiekankę nie jest ani skomplikowana, ani czasochłonna. Zazwyczaj podstawę stanowią ugotowane ziemniaki. Ułóż je warstwami w posmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie, przekładając je serem i dowolnymi komponentami. Najpopularniejsze z nich to boczek, szynka, kiełbasa oraz papryka. Inne godne polecenia dodatki to grzyby, pomidory, kurczak czy mięso mielone. Na koniec całość wystarczy zalać śmietanką 30% wymieszaną z jajkiem i zestawem ulubionych przypraw. Potrawa powinna piec się w piekarniku przez około 40 minut. 

Faszerowane warzywa na kolację 

Warzywa faszerowane to pełnowartościowe danie – lekkostrawne, ale bardzo pożywne. Do ich zaserwowania można – podobnie jak w przypadku zapiekanek – wykorzystać rozmaite produkty, które pozostały w kuchni nawet w niewielkich ilościach. Faszerować można pomidory, paprykę, bakłażana czy cukinię, a nadzienie wystarczy wyczarować z drobnego makaronu, ryżu oraz kaszy kuskus lub bulgur. Inne pyszne i zdrowe dodatki, jakie można do niej wykorzystać, to ser mozzarella, feta, parmezan, a także pieczarki, kawałki kurczaka oraz mielone mięso. Przygotowanie farszu nie jest czasochłonne, konieczne jest jedynie wymieszanie wszystkich komponentów, które należy umieścić w piekarniku na około 20-30 minut.  

Inne pomysły na szybką kolację na ciepło 

Owsianka to przysmak, który zwykle kojarzy się ze śniadaniem. Jednak warto wykorzystać ten pomysł i zamienić go na lekkostrawną kolację. Aby cieszyć się smakiem wieczornej owsianki, wystarczy sięgnąć po pełnoziarniste otręby i połączyć je z różnymi rodzajami bakalii, np. orzechami pekan, pestkami dyni, nasionami słonecznika lub siemieniem lnianym. Ponadto dobrym pomysłem będzie dobranie do nich takich zdrowych dodatków jak gorzka czekolada oraz cynamon. Co więcej, możesz uzupełnić ją o rozmaite owoce, a otręby zamienić na płatki lub kaszę jaglaną, amarantus, komosę ryżową czy ryż. Nie tolerujesz laktozy i nie możesz spożywać mleka krowiego? Przekonaj się, jak świetnie smakuje owsianka przyrządzona na mleku roślinnym, np. migdałowym, jaglanym, sojowym oraz kokosowym. Charakter tego ostatniego wyśmienicie podbiją wiórki kokosowe. 

Zobacz, jakie proste i smaczne dania przygotowali nasi użytkownicy.

1. Placki z jabłkami

 Placki z jabłkami Zobacz przepis

Placki z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Warzywne kotlety mielone

 Warzywne kotlety mielone Zobacz przepis

Warzywne kotlety mielone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

 Zapiekanka z ryżem i kurczakiem Zobacz przepis

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lekka zupa koperkowa

 Lekka zupa koperkowa Zobacz przepis

Lekka zupa koperkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem

 Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem Zobacz przepis

Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zapiekanka z cukinii i ryżu

 Zapiekanka z cukinii i ryżu Zobacz przepis

Zapiekanka z cukinii i ryżu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Faszerowany bakłażan

 Faszerowany bakłażan Zobacz przepis

Faszerowany bakłażan / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Lekki krupnik

 Lekki krupnik Zobacz przepis

Lekki krupnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa mleczna z dynią

 Zupa mleczna z dynią Zobacz przepis

Zupa mleczna z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Klopsy w koperkowym sosie

 Klopsy w koperkowym sosie Zobacz przepis

Klopsy w koperkowym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Placuszki z owocami - przepis

 Placuszki z owocami - przepis Zobacz przepis

Placuszki z owocami - przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Faszerowana cukinia

 Faszerowana cukinia Zobacz przepis

Faszerowana cukinia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »

Sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Wyróżnia ją jeden składnik »

Kawa przedłuża życie i chroni serce. Pij tylko taką »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 95

30 min
1
Dania główne Gulasz z bakłażana

Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I...

Odsłon: 2974

30 min
6
Zupy Zupa wiosenna

Zupa wiosenna powinna być pełna nowalijek. Nie musisz jednak udawać się w ich...

Odsłon: 852

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

8
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2