Klopsy w koperkowym sosie

Klopsy w koperkowym sosie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Sugarspice
Lekkostrawny pomysl na obiad

Składniki

  • 0.5 kg miesa mielonego wieprzowego
  • peczek koperku swiezego
  • lyzka bulki tartej
  • 2 jajka
  • 50 ml smietanki
  • 1 lyzka maki
  • 1l bulionu drobiowego
  • sol
  • pieprz czarny
  • pieprz bialy
  • galka muszkatalowa

Przygotowanie

  1. MIeso mielone mieszamy z 1 calym jajkiem, bulka tarta namoczona w odrobinie mleka i lyzka posiekanego koperku. Doprawiamy sola i pieprzem.

    W garnku rozrabiamy 1l bulionu i doprowadzamy z lekkiego wrzenia. W reku formujemy klopsy i wkladamy na gotujacy bulion. Gotujemy na malym ogniu ok 20 min w zaleznosci o wielkosci klopsow.

    W szklace rozrabiamy zoltko, make i smietanke i wlewamy przez siteczko na gotujacy bulion, aby zabielic sos. Kiedy osiagniemy odpowiednia gestosc, gotujemy jeszcze przez chwile, zeby maka sie przegotwala i na koniec dodajemy reszte posiekanego koperku. Sos doprawiamy wg uznania galka muszkatalowa, bialym pieprzem.

    Podajemy z puree ziemniaczanym.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Cocola 15 sierpnia 2017
Coś poszło nie tak, bo po dodaniu mąki zrobiły się lane kluski, zamiast sosu :(
Sugarspice 20 kwietnia 2018
Nie mozliwosci zeby z zoltka, 50 ml smietanki i 1 lyzki maki wyszly kluski, jest to za rzadkie. Wazne zeby dobrze... Czytaj całość »
Nie mozliwosci zeby z zoltka, 50 ml smietanki i 1 lyzki maki wyszly kluski, jest to za rzadkie. Wazne zeby dobrze rozmieszac przed wlaniem przez sitko i od razu mieszac sos trzepaczka balonowa.
Składniki
  • 0.5 kg miesa mielonego wieprzowego
  • peczek koperku swiezego
  • lyzka bulki tartej
  • 2 jajka
  • 50 ml smietanki
  • 1 lyzka maki
  • 1l bulionu drobiowego
  • sol
  • pieprz czarny
  • pieprz bialy
  • galka muszkatalowa
Składniki