Lekka zupa koperkowa

Lekka zupa koperkowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lekka zupa koperkowa

Składniki

  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 szalotki
  • 100 g ryżu
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml mleka 1,5%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.

    Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

    Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Zabielamy mlekiem.

Komentarze do przepisu (18)

Docherro 15 czerwca 2016
Uwielbiam...:)
smaker 15 czerwca 2016
Najlepsza o tej porze roku :)
Kardamonovy 15 czerwca 2016
Kurczę, tak ją lubię, a nie mam jej na blogu. Dzięki za przypomnienie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 szalotki
  • 100 g ryżu
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml mleka 1,5%
  • sól, pieprz
Składniki