Grill - temat specjalny

Szuflada pod piekarnikiem to nie dodatkowe miejsce do przechowywania. Zaprojektowano ją w innym celu

Zastanawiałeś się kiedyś, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Każda z przestrzeni zaprojektowanych przez producentów sprzętów kuchennych ma przypisane zastosowanie. Okazuje się jednak, że wspomniana szuflada często używana jest w inny sposób niż zamierzony przez twórców.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? | Fot.123RF/Picsel / Smaker.pl

Spis treści:

Przy dzisiejszym zawrotnym tempie życia mało kto spędza wiele godzin, aby studiować każdy element różnych sprzętów kuchennych. Coraz więcej osób nie sięga nawet po instrukcję, intuicyjnie podchodząc do kupionych akcesoriów AGD. Czy wiesz, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Może jesteś w gronie nielicznych osób, które korzystają z niej według oryginalnego zamierzenia producentów.

Sprawdź także: Jak przechowywać korzeń imbiru? Uważaj, w lodówce często pleśnieje

Szuflada pod piekarnikiem - miejsce na blaszki i foremki

Masz dużą kuchnię? Pewnie szuflada pod piekarnikiem to miejsce na blaszki i foremki do pieczenia - możesz łatwo po nie sięgnąć i idealnie się tam mieszczą.

Przy kuchni o nieco mniejszych gabarytach wspomniana przestrzeń to najczęściej dodatkowe miejsce do przechowywania żywności czy artykułów kuchennych. Mąka, makaron, cukier, a może papier do pieczenia? Polacy chętnie umieszczają tam produkty, których nie używają na co dzień lub w dużych ilościach.

Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem to nie miejsce na blaszki i foremki - producenci zaprojektowali ten sprzęt AGD w zupełnie inny sposób, który jednak wydaje się całkiem logiczny.

Do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Choć każdy zna funkcjonalności piekarnika, a niektórzy nawet wszystkie jego tryby, to okazuje się, że wciąż błędnie korzystają z przestrzeni umieszczonej zaraz pod drzwiczkami. Też zastanawiałeś się, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Wiesz już, że nie jest to miejsce do przechowywania żywności na później czy blaszek do pieczenia. Pomysł projektantów związany był z wyższą temperaturą, jaka dociera do szuflady. Okazuje się, że to przestrzeń do podgrzewania żywności lub naczyń. Choć wnętrze wcale nie nagrzewa się zbyt mocno, pozwala już na wolniejszą utratę ciepła przez potrawę. 

Gdy więc upieczesz mięso lub ciasto i nie chcesz, żeby zbyt szybko wystygło, włóż je do szuflady pod piekarnikiem. Sprzęt wciąż oddaje ciepło, dlatego danie z pewnością zachowa wyższą temperaturę. A może zależy ci, żeby potrawę prosto z pieca zaserwować na gorących półmiskach, jak to bywa w restauracjach? Wówczas, podczas pieczenia, zastawę umieść w szufladzie. Będzie bezpieczna i nie popęka, a zaserwowane w niej smakołyki dłużej utrzymają ciepło.

Choć zamysł producentów był nieco inny, mało kto korzysta właśnie w ten sposób z szuflady pod piekarnikiem. Teraz już wiesz, do czego również możesz jej używać.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »

Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »

Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 203

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17