Ewa_Gotuje

Szmurowana kapusta i ferkase palce lizać. Najlepsze przepisy kuchni kaszubskiej

Kaszuby to malowniczy region Polski składający się przede wszystkim z lasów oraz jezior. To właśnie tutaj możemy spróbować również bardzo oryginalnych dań, które znane są nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Kaszubska kuchnia charakteryzuje się prostotą, łatwością przyrządzania, ale też oryginalnością. Sprawdź, z czym to się je.

Kuchnia kaszubska - charakterystyka nie może pominąć ryb, grzybów i kiszonych warzyw | Fot. Canva Pro // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Kaszuby znajdują się w północnej części Polski i składają się przede wszystkim terenów należących do województwa pomorskiego. Wielu ludzi tu mieszkających ma swoją kulturę oraz język, czyli oczywiście kaszubski dialekt. Takie usytuowanie - blisko jezior, ale również morza - ukształtowało tamtejsze kulinaria. Nie może tu zabraknąć zatem świeżych ryb, ale również produktów typowo wiejskich i leśnych. Kaszubi uwielbiają potrawy również na bazie mięs, licznych zbóż i świeżych warzyw. W tradycyjnym kaszubskim domu nie brakuje wyżej wymienionych produktów. Stare przysłowie zresztą mówi: „Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni”. 

Sprawdź także: Daje uczycie sytości, pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha i obniżyć „zły” cholesterol. Jak stosować olej MCT?

Kuchnia kaszubska - charakterystyka 

Czym odznacza się kuchnia kaszubska? Charakterystyka nie może pominąć przede wszystkim mięsa i ryb. Skupmy się na tych drugich, które szczególnie w tym regionie konserwowane są w beczkach i zasalane. Dzięki temu zachowują długo świeżość, także w zimie, kiedy najczęściej ryby się smaży. Zresztą niektóre z gatunków od razu po połowie przygotowuje się na patelni.

Trzeba jednak przyznać, że w wybranych rejonach Kaszub bardziej popularna niż hodowla ryb była hodowla świń. Mięso przerabiało się przede wszystkim na kiełbasy, ale także wędzono, gotowano i również zasalano. Do dzisiaj, w daniach nie brakuje tam smalcu. Tradycyjnie, na święta podawano przede wszystkim ten z gęsi, kaczki, czyli z mięsa drobiowego. Co jeszcze charakteryzuje kuchnię kaszubską? Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że region ten obfituje w lasy. A to oznacza, że w kuchni królują grzyby, ale także leśne owoce

Przysmaki kuchni kaszubskiej - przepisy 

Dlaczego warto wypróbować przysmaki kuchni kaszubskiej? Przepisy te są proste do przyrządzenia, zazwyczaj nie zawierają trudno dostępnych składników, a pomagają uzyskać przepyszne, sycące i pożywne dania. Sprawdź te najbardziej popularne. 

Szmurowana kapusta - prosty przepis 

Składniki

  • duża główka kapusty, 
  • 50 g masła,
  • łyżeczka soli, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • łyżeczka cukru.

Sposób wykonania: 

  1. Oczyść główkę kapusty, usuń zewnętrzne liście. Następnie umyj kapustę, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Poszatkuj kapustę drobno, aby otrzymać równomierne kawałki. 
  2. Weź duży garnek i wlej do niego wodę. Dodaj do wody około pół łyżeczki soli, aby nadać kapuście smak. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść poszatkowaną kapustę w gotującej się wodzie i podgrzewaj ją aż do miękkości. Sprawdź, czy liście kapusty są miękkie i łatwo się rozpadają. 
  3. Odłącz wodę z gotowania, odstaw kapustę na bok. 
  4. W patelni rozpuść masło roślinne na średnim ogniu, aż nabierze brązowego koloru. Ważne jest, aby nie spalić masła. 
  5. Gdy masło jest gotowe, dodaj je do kapusty. To nada bogatego smaku i aromatu. 
  6. Dodaj cukier i sok z cytryny do kapusty. Dopraw kapustę solą według swojego smaku. Upewnij się, że szmurowana kapusta ma delikatnie słodko-kwaśny smak, który sprawia, że jest wyjątkowa. 

 Kaszubskie ferkase - przepis 

    Składniki

    • około 400 g ryżu, 
    • około 150 g rodzynek. 

    Składniki na rosół: 

    • cała kura (najlepiej wiejska), 
    • pęczek włoszczyzny,
    • cebula, 
    • sól, pieprz, ziele angielskie.

      Składniki na sos: 

      • 3 łyżki mąki, 
      • 15 g masła, 
      • około 0,8 l rosołu, 
      • 3 żółtka, 
      • 200 ml śmietany,
      • cukier, sól, sok z cytryny.

        Sposób wykonania: 

        1. Podziel kurę na porcje, zalej je zimną wodą i postaw na gazie. Doprowadź do wrzenia. 
        2. Po około godzinie dodaj obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz i ziele angielskie. Gotuj rosół na bardzo małym ogniu przez około półtorej godziny. 
        3. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, aby był miękki i sypki. 
        4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę, aby namokły i zmiękły. 
        5. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, aby uzyskać jasną, gładką zasmażkę. 
        6. Zalej zasmażkę rosołem, delikatnie mieszając, aż do wrzenia. Upewnij się, że sos jest jednolity i bez grudek. 
        7. W osobnym kubeczku wymieszaj śmietanę z żółtkami. Wymieszaj ją z odrobiną gorącego sosu. Następnie wlej tę mieszankę do rondelka z sosem. 
        8. Dopraw sos sokiem z cytryny, solą i cukrem, aby nadać mu smak słodko-kwaśny. 
        9. Odcedź namoczone rodzynki i dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj, aby się połączyły. 
        10. Ferkase podawaj, układając na talerzu porcję mięsa z rosołu obok porcji ugotowanego ryżu. Następnie polej je sosem, który nada smaku i aromatu całemu daniu. 

        Ruchanki kaszubskie 

          Składniki

          • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550), 
          • 0,4 l mleka (2% tłuszczu), 
          • 2 jajka, 
          • 40 g masła, 
          • łyżka cukru, 
          • 25 g świeżych drożdży, 
          • pół łyżeczki soli,
          • 2 twarde i mało soczyste jabłka.  

             

            Sposób wykonania: 

            1. Podgrzej mleko do temperatury około 37-38 stopni C - powinno być ciepłe, ale nie gorące, aby nie „zabić” drożdży. 
            2. Na małej patelni rozpuść masło. 
            3. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i jajka. 
            4. Do miski wlej 300 ml ciepłego mleka i rozpuszczone masło. 
            5. W pozostałych 100 ml mleka dodaj cukier i drożdże, dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Zostaw na około 15 minut. 
            6. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka. 
            7. Po 15 minutach dodaj rozpuszczone drożdże do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 15 minut w ciepłym miejscu. 
            8. Tuż przed smażeniem dodaj pokrojone jabłka do ciasta. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
            9. Smaż ruchanki na rozgrzanym oleju, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Możesz ustawić moc na siedem z dziewięciu. 
            10. Po usmażeniu przełóż ruchanki na talerz wyłożony kuchennym papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 
            11. Podawaj ruchanki na gorąco, posypane cukrem pudrem i podane z ulubioną domową konfiturą.

                 Placek po kaszubsku - przepis 

                  Składniki

                  • kilogram ziemniaków, 
                  • 3 szklanki mleka, 
                  • 3 łyżki mąki, 
                  • sól i pieprz, 
                  • olej, 
                  • 200 gramów matiasów, 
                  • kostka twarogu, 
                  • pęczek szczypiorku, 
                  • 3 łyżki majonezu,
                  • sól i pieprz. 

                     

                    Sposób wykonania: 

                    1. Śledzie opłucz, a jeśli są bardzo słone, namocz je przez godzinę w mleku. Następnie odsącz je z mleka, osusz je i drobno posiekaj w kostkę. 
                    2. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Włóż ją do blendera razem z twarogiem i majonezem. Blenduj, aż uzyskasz gładką pastę. 
                    3. Dodaj posiekane śledzie do pasty i dokładnie wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem. 
                    4. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce lub zblenduj. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, aby odciekła z nich nadmiarowa woda. Ostrożnie wylej wodę z ziemniaków, a skrobię, która osiadła na dnie, dodaj z powrotem do ziemniaków. 
                    5. Zagotuj mleko, a następnie zalej nim ziemniaki, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i przyprawy, kontynuuj mieszanie, aby uzyskać gładkie ciasto. 
                    6. Na mocno rozgrzanym oleju smaż cienkie placuszki, aż staną się złociste i chrupiące. 
                    7. Podawaj placuszki posmarowane pastą śledziową. 
                    8. Opcjonalnie posyp placuszki drobno posiekanym szczypiorkiem. 

                         

                        Więcej przepisów kaszubskiej kuchni znajdziesz poniżej:

                        1. Grzybki po kaszubsku

                         Grzybki po kaszubsku Zobacz przepis

                        Grzybki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        2. Śledzie po kaszubsku

                         Śledzie po kaszubsku Zobacz przepis

                        Śledzie po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        3. Kaszubska jajecznica

                         Kaszubska jajecznica Zobacz przepis

                        Kaszubska jajecznica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        4. Zupa dziadówka

                         Zupa dziadówka Zobacz przepis

                        Zupa dziadówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        5. Kapusta szmurowana

                         Kapusta szmurowana Zobacz przepis

                        Kapusta szmurowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        6. Bakłażany po kaszubsku

                         Bakłażany po kaszubsku Zobacz przepis

                        Bakłażany po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        7. Ogórki po kaszubsku

                         Ogórki po kaszubsku Zobacz przepis

                        Ogórki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

                        8. Kotlety kaszubskie

                         Kotlety kaszubskie Zobacz przepis

                        Kotlety kaszubskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



                        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

                        Zobacz także:

                        Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »

                        Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »

                        Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »

                        Komentarze

                        Ostatnio komentowane przepisy

                        Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

                        Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

                        Odsłon: 50

                        30 min
                        5

                        Polecane artykuły

                        Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

                        Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

                        0
                        Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

                        Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

                        1
                        Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

                        Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

                        0
                        Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

                        Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

                        0