Grill - temat specjalny

Syty obiad na Środę Popielcową. Przepis na każdą kieszeń

Kuchnia podkarpacka ma w swoim repertuarze wiele smacznych i ciekawych dań, również takich, które sprawdzą się w okresie Wielkiego Postu. Prostą w przygotowaniu i bardzo zdrową propozycją będą gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami. Podpowiemy ci, jak je zrobić oraz jakie właściwości ma kasza jaglana.

Jak zrobić podkarpackie gołąbki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jakie dania jeść podczas Środy Popielcowej? Przede wszystkim liczy się, aby w tym dniu powstrzymać się od spożywania pokarmów mięsnych. Można spotkać się również z zaleceniami, aby odstawić nabiał, czy desery. Postny obiad wcale nie musi być nudny i mdły, warto zadbać o to, aby znalazło się w nim dużo warzyw, sycących składników oraz przypraw. Sprawdź, jak zrobić gołąbki z kaszy jaglanej z warzywami. 

Sprawdź także: Turbo sycące śniadanie. Energii ci nie braknie, nawet jeśli przez resztę dnia pościsz

Jakie właściwości ma kasza jaglana? 

Kasza jaglana należy do jednych z najzdrowszych kasz, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego mogą jeść ją osoby chorujące na celiakię lub borykające się z nietolerancjami pokarmowymi. Zawiera sporo roślinnego białka, a także witaminy z grupy B, miedź, potas, magnez, wapń, krzem i żelazo. Co ciekawe, kasza ta pomaga zadbać o odporność organizmu, ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także wspiera leczenie infekcji. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pomaga także przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, pomaga odkwasić organizm.

Jeżeli chcesz zadbać o urodę, koniecznie włącz do jadłospisu kaszę jaglaną, zawiera witaminę E i krzem, dzięki czemu wspiera kondycję skóry, włosów i paznokcie, a także wzmacnia kości. Obecna jest w niej również lecytyna, która wspiera pamięć i koncentrację, natomiast obecny w niej tryptofan wpływa na poprawę nastroju oraz działa antydepresyjnie. Jedzenie kaszy jaglanej to także dobry sposób, aby zadbać o jelita, ponieważ dzięki obecności błonnika poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Zapewnia także sytość, dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami, co może pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. 

Przepis na podkarpackie gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami

Podkarpackie gołąbki nie mogą obyć się bez kapusty, tym razem zawinięte zostaną w tę włoską. Jako farsz posłuży nam kasza jaglana oraz warzywa: marchew, pietruszka, por, seler i pieczarki, jak widać takie danie to samo zdrowie. Potrawa pochodzi z okolic Ulanowa i Harasiuków, wsi położonych na wschód od rzeki San, to właśnie tu do jego przygotowania wykorzystuje się kaszę jaglaną. W innych częściach Podkarpacie gospodynie sięgają po kaszę gryczaną lub jęczmienną. Takie gołąbki sprawdzą się idealnie nie tylko na czas postu, można zaserwować ją także osobom na diecie bezglutenowej i wegetariańskiej. 

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1/2 selera,
  • 500 g pieczarek,
  • 500 g kaszy jaglanej,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy. 

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Kapustę umyj, wytnij z niej głąb i przygotuj kilka dużych liści. Następnie na kilka minut wrzuć je do wrzątku, aby nieco zmiękły. Kaszę jaglaną wypłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, następnie przelej ją wrzątkiem. Do mniejszego garnka wlej litr wody i całość zagotuj, wsyp sól i łyżkę oleju, ugotuj w niej kaszę. Zajmie to ok. 20 minut, co jakiś czas warto wymieszać kaszę. Następnie wyłącz grzanie, przykryj kaszę pokrywką i odstaw na kilka minut. 

Warzywa umyj, pora i pieczarki pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na tarce. Pieczarki podsmaż na osobnej patelni. Pozostałe warzywa usmaż na trzech łyżkach oleju na osobnej patelni, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dopraw solą i pieprzem,  wymieszaj. Zawiń gołąbki w kapustę i wstaw do naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty. Ułóż je również na wierzchu. Podlej całość dwiema szklankami osolonej wody lub bulionu. Gołąbki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyłącz go i odczekaj jeszcze 20 minut. Danie możesz zaserwować z sosem grzybowym lub pomidorowym. 

Źródła: trzecitalerz.blogspot.com, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17