Grill - temat specjalny

Sprawdzone przepisy na przetwory ze śliwek

Najczęściej robimy z nich powidła, ale nie warto ograniczać się wyłącznie do jednego przepisu. W końcu sezon na śliwki należy odpowiednio wykorzystać.

Fot. 123RF/Picsel

Śliwki to nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe owoce. O tej porze roku nie brakuje ich w sklepach ani na straganach.

Jeśli jednak chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich różnorodne przetwory. W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone: począwszy od klasycznych powideł, poprzez kompoty, a na wytrawnych marynatach skończywszy. Jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia!

Na zdrowie: śliwki

Śliwki powinniśmy cenić ze względu na zawarte w nich pektyny, które w wyjątkowy sposób oczyszczają nasz przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu. Ze względu na dużą ilość błonnika owoce te poleca się osobom, próbującym zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Śliwki (a zwłaszcza te suszone) przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę układu trawiennego oraz na długo utrzymują uczucie sytości. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar, gdyż suszone śliwki są znacznie bardziej kaloryczne od tych świeżych - 100 g to około 260 kcal.

Śliwki, poza oczyszczaniem organizmu oraz dbaniem o linię mogą mieć kojący wpływ na nasze nerwy. Zawierają spore ilości magnezu oraz witaminę B6, która wspomaga jego wchłanianie. Obfitują także w potas, fosfor i żelazo. Mają zatem pozytywny wpływ na pracę serca oraz wspomagają walkę z niedokrwistością.

Dodatkowo, owoce te zawierają w swym składzie wyjątkowo zdrowe polifenole, które mają działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Powidła, czyli pyszna klasyka

Za nazwą powidła kryją się niezwykle smaczne, długo gotowane przetwory ze śliwek. Tradycyjnie, do ich przygotowania używano wyłącznie śliwek węgierek. Prażono je w żelaznych kotłach nawet przez kilka dni. Kiedy uzyskiwały kolor bordowy lub brązowy, wiadomo było, że powidła już są gotowe.

W domowych warunkach śliwki gotuje się na wolnym ogniu, do momentu aż wyparuje woda, a śliwkowa masa znacząco zgęstnieje. Pierwotnie do powideł nie dodawało się cukru, jednak obecnie pojawia się on wśród składników. Cukier dodaje się szczególnie wtedy, gdy dysponujemy niezbyt słodkimi owocami lub chcemy przyspieszyć produkcję przetworów.

Pamiętaj, że podczas przygotowywania powideł liczy się cierpliwość! Śliwki musimy smażyć przez kilka godzin na niewielkim ogniu, uważając aby się nie przypaliły. Prawie w ogóle nie trzeba ich mieszać. Tylko w ten sposób uzyskamy powidła o charakterystycznym, głębokim smaku.

Tradycyjne powidła nie potrzebują żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić ich smak, spróbujcie dodać do nich kakao, cynamon, goździki lub inne przyprawy korzenne. Efekt jest naprawdę zaskakujący.

Co zrobić ze śliwek?

Poza oczywistym zastosowaniem w wyrobach cukierniczych, śliwki doskonale komponują się z mięsem. Schab ze śliwką, czy suszone śliwki dodawane do bigosu to nie jedyne zastosowania. Owoce te idealnie nadają się do przygotowania różnorodnych sosów i sałatek.  Miłośnicy domowych trunków z pewnością wiedzą także o tym, iż są one fantastyczną bazę do nalewek i win.

Wzorem naszych babć, smak śliwek można zamknąć także w słoikach. Przygotuj dżemy, konfitury i inne śliwkowe przetwory, a z pewnością podziękujesz sobie za to w chłodne, zimowe dni. Aby je zrobić, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Powidła śliwkowe

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Gruziński sos tkemali

Fot. Hajduczek-naturalniena Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kompot ze śliwek

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Czekośliwka

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chutney śliwkowy

Fot. Livingandcooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Ketchup ze śliwek

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Orientalny dżem śliwkowy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

8. Kiszone śliwki

Fot. Hajduczek-naturalniena Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Powidła bez mieszania

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17