Sosy i dipy do dań z grilla

Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów.

Fot. 123RF/Picsel

O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Sos czosnkowo-serowy

 Sos czosnkowo-serowy Zobacz przepis

Sos czosnkowo-serowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.

2. Grecki sos tzatziki

 Grecki sos tzatziki Zobacz przepis

Grecki sos tzatziki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.

3. Barbecue sos

 Barbecue sos Zobacz przepis

Barbecue sos/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Każdy kucharz posiada na niego swój sekretny przepis i strzeże go niczym najcenniejszego skarbu.

4. Dip serowo-orzechowy

 Dip serowo-orzechowy Zobacz przepis

Dip serowo-orzechowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.

5. Dżadżyk

 Dżadżyk Zobacz przepis

Dżadżyk/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

6. Chimichurri

 Chimichurri Zobacz przepis

Chimichurri z czosnku niedźwiedziego/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chimichurri jest wyjątkowo popularnym dodatkiem do mięs w Ameryce Południowej. Zdarza się również, że marynowane są w nim mięsa, jeszcze przed pieczeniem. Koniecznie spróbujcie naszą propozcyję na sos chimichurri w polskim wydaniu.

7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

 Sos paprykowy do mięs i wędlin Zobacz przepis

Sos paprykowy do mięs i wędlin/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.

8. Dip bazyliowy

 Dip bazyliowy Zobacz przepis

Dip bazyliowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli w waszym ogródku rośnie bazylia, wykorzystajcie ją do przygotowania lekkiego i aromatycznego dipu. To świetna alternatywa dla pesto lub sosu czosnkowego.

9. Sos berneński

 Sos berneński Zobacz przepis

Sos berneński/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Klasyczny przepis na sos berneński, który idealnie kompunje się z rybami, wybornie smakuje podany do grillowanego łososia.

10. Sos diabelski

 Sos diabelski Zobacz przepis

Sos diabelski/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodającwiększą lub mniejszą liczbę papryczek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15023

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0