Sos paprykowy do mięs i wędlin

Sos paprykowy do mięs i wędlin
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Doskonały dodatek do mięs lub wędlin. Można go także stosować jako intensywny dodatek smakowy do sosów pomidorowych.

Składniki

  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250 g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - główka
  • sól - łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liśc laurowy - 2 sztuki

Przygotowanie

  1. Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pamiętajcie, że paprykę łatwiej kroić w mniejsze kawałki od strony miąższu niż skórki. Wkładamy pokrojone warzywa do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Paprykę teraz należy odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze.

  2. Przekładamy paprykę do garnka, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, ocet, olej, koncentrat i przyprawy. Wszystko należy zagotować i dusić około godziny aż zgęstnieje. Pastę przekładamy do słoików, zamykamy jeszcze gorące i odwracamy do góry dnem.

  3. Sos możemy przechowywać w piwnicy lub w lodówce. Na zimno można nim smarować wędliny na chlebie, na gorąco można go podawać do grillowanej karkówki albo możemy go stosować na przykład jako dodatkowy składnik naszych sosów do makaronu. Sposobów na wykorzystanie paprykowego sosu jest wiele.

    Jeżeli chcecie przepis na widoczny na drugim zdjęciu sos śliwkowy do mięs i wędlin to zapraszam na blog. Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (2)

bili45 02 września 2016
Bardzo smaczny sos też go robię ale pomijam parzenie wrzątkiem papryki i też jest super!!!
Daszenka 18 października 2016
Ponieważ jestem diabetykiem, zamiast cukru dodałam stevię w ilości 10 dg.
Składniki
  • papryka - 1,5 kg
  • papryka chilli - 2 sztuki
  • cukier - 250 g
  • ocet - 0,75 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • czosnek - główka
  • sól - łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 200g
  • liśc laurowy - 2 sztuki
Składniki