Grill - temat specjalny

Skarbnica smaku, aromatu. Ma więcej witaminy C niż cytryna i porzeczka. Jak wykorzystać liście chrzanu?

Choć najczęściej zajadamy się ostrym korzeniem, to warto wiedzieć, że liście chrzanu również są jadalne. Jakie właściwości w sobie kryją, na co pomagają i jak wykorzystać je w kuchni? Przekonaj się, że liście chrzanu to naprawdę zdrowy i uniwersalny składnik wielu dań.

Liście chrzanu to źródło witaminy C. Warto je jeść podczas przeziębienia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Liście chrzanu od razu kojarzą się z kiszonkami. Najczęściej upycha się je do słoika podczas kiszenia ogórków. Po całym procesie większość osób je wyrzuca. Tymczasem warto wiedzieć, że liście chrzanu są jadalne i można jeszcze ich użyć. Odkryj, jakie mają właściwości i jak jeszcze wykorzystać je w kuchni, aby nie marnować tak cennych składników.

Sprawdź także: Ma mnóstwo błonnika, uszczelnia naczynia krwionośne. Kto powinien jeść młodą kapustę i co z niej zrobić?

Liście chrzanu - wartości odżywcze

Co kryją w sobie liście chrzanu? Wartości odżywcze zachęcają, aby zaryzykować i dodać je do swojego jadłospisu. Są skarbnicą m.in. wielu witamin i minerałów.

Znajdują się w nich witaminy C, E, PP i te z grupy B. Liście chrzanu to także źródło potasu, magnezu, wapnia, selenu i siarki. Jednymi z najcenniejszych składników są antyoksydanty (w tym synigryna), które działają przeciwutleniająco. 

Jakie właściwości mają liście chrzanu?

Do najcenniejszych właściwości liści chrzanu można zaliczyć bez wątpienia ich działanie antybiotyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i odkażające. Co więcej, świetnie rozgrzewają organizm, dlatego są pomocne przy infekcjach. Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, a przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się komórek. Antyoksydanty mają też właściwości przeciwnowotworowe

Liście chrzanu pomogą również przy problemach z układem trawiennym. W przypadku niestrawności lub ociężałości po przejedzeniu warto sięgnąć właśnie po napar przyrządzony na ich bazie. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz minerałów w składzie liście wpływają też pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Wartości odżywcze i właściwości liści chrzanu przekonały cię do tego, aby ich spróbować? Musisz więc wiedzieć, że to bardzo uniwersalny produkt w kuchni. Możesz go użyć zarówno na surowo, jak i ugotować, dodać do potrawy lub zmielić. 

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni? Przygotuj zdrową sałatkę - wtedy wystarczy dokładnie umyć liście chrzanu i je pokroić. Świetnie smakuje też pesto z liści chrzanu, które dodatkowo wesprze twój organizm. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je także do zupy lub dań mięsnych czy stosować jako zamiennik kapusty w gołąbkach. 

Oczywiście leczniczy okaże się także napar z liści chrzanu, który możesz pić po ciężkostrawnym obiedzie. Ciekawym trikiem na zastosowanie liści chrzanu w kuchni jest podłożenie ich pod wypiekany chleb. Wtedy przejdzie pięknym zapachem chrzanu. Popularne jest kiszenie ogórków z dodatkiem tej rośliny - pamiętaj jednak, żeby potem jej nie wyrzucać. Kiszone liście chrzanu możesz dodać do sałatki. 

 

Zobacz także:

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Przygotuj pizzę z niecodziennego składnika. Nie tuczy i smakuje wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17