Grill - temat specjalny

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach? Sprawdź, które ma lepsze działanie

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Zazwyczaj używamy tej nazwy, gdy mówimy i ich właściwościach zdrowotnych. A tych siemię lniane ma całe mnóstwo! Nie bez przyczyny jest nazywane polskim „superfood" i stanowi konkurencję dla osławionych nasion chia. Na co pomaga siemię lniane i w jakiej formie najlepiej je spożywać?

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na co pomaga siemię lniane?

Tajemnica prozdrowotnych właściwości siemienia lnianego tkwi w jego składzie. Nasiona lnu pospolitego są bogatym źródłem substancji takich jak kwasy omega-3, błonnik pokarmowy i fitosterole. Siemię zawiera również szereg witamin i minerałów m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E, wapń, magnez, potas oraz cynk. Nic dziwnego, że nasiona cieszą się popularnością, jego pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka dowiodły niezliczone badania.

Siemię lniane ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Wysokie stężenie błonnika pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała i regulować poziom cukru we krwi. Regularne picie naparu z siemienia pomaga w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowych jelit. Oprócz układu pokarmowego siemię lniane wspiera też nasze serce i układ krwionośny. Jego regularne spożycie zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału.

Siemię lniane - mielone czy w ziarnach?

Na półkach sklepowych możemy spotkać siemię lniane pod dwoma postaciami. Obie z nich, siemię w ziarnach i siemię mielone, nadają się najlepiej do różnych zastosowań. Musisz zdecydować, która forma sprawdzi się lepiej w twoim domu, a my postaramy się tę decyzję ułatwić.

Całe nasiona lnu pospolitego idealnie sprawdzą się jako dodatki do potraw. Można posypać nimi kanapkę, ale równie dobrze uprażyć i dodać do ulubionej sałatki, dokładnie tak jak nasiona słonecznika. Siemię lniane w całości świetnie nadaje się też jako dodatek przy wypieku domowego chleba. 

Mielone siemię lniane jest za to szczególnie cenione przez wegan. Wystarczy wymieszać proszek lniany z wodą w proporcjach 1:3, aby uzyskać mieszankę, która z powodzeniem zastąpi w kuchni masę jajeczną. Z mielonego lnu znacznie szybciej przygotujemy napar, możemy dodać go też do porannego smoothie.  Zmielone nasiona lnu są łatwiejsze do strawienia i szybciej się wchłaniają. 

Jak parzyć mielone ziarna lnu? 

Napar z siemienia lnianego konsystencją przypomina kisiel. Jak prawidłowo parzyć mielone ziarna lnu?

  1. Wsyp do szklanki dwie łyżki stołowe proszku lnianego.
  2. Zalej len ciepłą (nie wrzącą!) wodą do 3/4 wysokości szklanki.
  3. Odczekaj minimum półtorej godziny.

Tak sporządzony napar spożywaj w ciągu dnia, dzieląc go na trzy lub cztery porcje.

Jak parzyć siemię lniane w ziarnach?

Przygotowanie naparu z całych ziaren lnu wygląda bardzo podobnie do parzenia mielonego siemienia, trwa jednak znacznie dłużej.

  1. Wsyp do szklanki półtorej łyżki ziaren.
  2. Zalej szklankę ciepłą wodą do 3/4 wysokości.
  3. Odstaw na noc do napęcznienia.
  4. Gotowy kisiel spożywaj trzy-cztery razy dziennie.

Pomimo długiej listy dobroczynnych właściwości siemienia lnianego nie należy przesadzać z jego ilością. Zbyt częste spożywanie lnianego naparu może prowadzić do odwodnienia organizmu, które nie sprzyja ani przyswajaniu wartościowych substancji odżywczych, ani całokształtowi naszego zdrowia.

Zobacz także:

Jak zrobić nalewkę z ostropestu? To prostsze niż myślisz

Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 165

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17