Ptysie i eklerki - jak je zrobić?

Ptysie i eklerki można śmiało uznać za niewielkie, cukiernicze dzieła sztuki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga wieloletniego doświadczenia. Wystarczy odrobina wyczucia oraz dobry przepis.

Ptysie i eklerki - jak je zrobić? |Fot. 123RF/Picsel

W tłusty czwartek na naszych stołach królują faworki oraz pączki w niemal każdej możliwiej postaci. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyne słodkości, jakimi możemy delektować się w tym dniu. Istnieje całkiem spore grono miłośników słodkości przygotowywanych z ciasta parzonego. Spośród tych deserów największą popularnością cieszą się eklery i ptysie, które można wypełniać przeróżnymi kremami i musami.

Z jakiego ciasta robi się ptysie i eklerki?

Aby przygotować ptysie lub eklerki, będziecie potrzebować ciasta parzonego. Jest to jeden z wyjątkowo starych przepisów, które już setki lat temu włączono do tak zwanej klasyki cukiernictwa. Każdy kucharz powinien wiedzieć, w jaki sposób je zrobić, gdyż jest wykorzystywane zarówno do przygotowania deserów, jak i dań wytrawnych.

Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie receptury na eklery, suflety oraz majonez.

Wypiek ten szybko zdobył uznanie wśród francuskich arystokratów, stając się ulubionym deserem koronowanych głów. Nic więc dziwnego, iż cukiernicy zaczęli prześcigać się w wymyślaniu coraz to nowszych przepisów z wykorzystaniem tego rodzaju ciasta.

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Przygotowanie ciasta parzonego nie jest trudne, jednak wymaga od nas nieco wyczucia i cierpliwości. Warto zwrócić uwagę na wykorzystywane przez nas składniki. Jest ich niewiele, dlatego powinny być możliwie jak najlepszej jakości.

Mąkę przesiewamy przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek, a następnie dodajemy ją do wrzącej wody, w której wcześniej rozpuściliśmy masło. Po kilku minutach mąka powinna być odpowiednio zaparzona. Pamiętajcie, aby masę cały czas mieszać, gdyż można ją łatwo przypalić.

Następnym krokiem jest przestudzenie masy i dodanie do niej jajek. Zwróćcie uwagę, aby była ona naprawdę chłodna, gdyż w przeciwnym razie jajka zbyt szybko się zetną. Dopiero tak przygotowana masa jest gotowa do wypiekania.

Sprawdzone przepisy na ptysie i eklery

Jeśli chciałbyś w tym roku zaskoczyć bliskich z okazji tłustego czwartku, zrezygnuj z tradycyjnych pączków, a zamiast nich podaj ptysie lub eklerki. Nie wiesz, jak je zrobić? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Ptysie

 Ptysie Zobacz przepis

Ptysie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Eklerki z masą budyniową

 Eklerki z masą budyniową Zobacz przepis

Eklerki z masą budyniową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ptysie z bitą śmietaną

 Ptysie z bitą śmietaną Zobacz przepis

Ptysie z bitą śmietaną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jagodowe eklery

 Jagodowe eklery Zobacz przepis

Jagodowe eklery/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ptysie z piernikowym kremem

 Ptysie z piernikowym kremem Zobacz przepis

Ptysie z piernikowym kremem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową

 Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową Zobacz przepis

Eklerki z bitą śmietaną z konfiturą truskawkową/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ptysie ze śmietaną w czekoladzie

 Ptysie ze śmietaną w czekoladzie Zobacz przepis

Ptysie ze śmietaną w czekoladzie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Eklerki kokosowo-wiśniowe

 Eklerki kokosowo-wiśniowe Zobacz przepis

Eklerki kokosowo-wiśniowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Karnawałowe ptysie

 Karnawałowe ptysie Zobacz przepis

Karnawałowe ptysie/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 308

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 104

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4