Ptysie

Ptysie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mdelicious
Zawsze wychodzą!

Składniki

  • - 125g masła,
  • - 170g mąki pszennej (1 szklanka),
  • - 250ml wody (1 szklanka),
  • - 4 duże jajka,
  • oraz
  • - 500ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • - 4 łyżeczki cukru pudru,
  • - 2ml olejku waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii.

Przygotowanie

  1. W małym garnku zagotowujemy wodę z masłem. Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto można zdjąć z ognia, gdy odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystygnięciu dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Na blachę wysmarowaną masłem wyciskamy okrągłe porcje ciasta używając rękawa cukierniczego. Starajcie się zachować spore odstępy między ptysiami. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i olejek lub nasiona wanilii.
    Po upieczeniu studzimy ptysie. Następnie należy przekroić je wzdłuż i napełnić bitą śmietaną. Na koniec opruszamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

kstr54 11 kwietnia 2015
Wspaniale!!!
Konto usunięte 12 kwietnia 2015
pyszne, domowe :)
Składniki
  • - 125g masła,
  • - 170g mąki pszennej (1 szklanka),
  • - 250ml wody (1 szklanka),
  • - 4 duże jajka,
  • oraz
  • - 500ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • - 4 łyżeczki cukru pudru,
  • - 2ml olejku waniliowego lub nasiona z 1 laski wanilii.
Składniki