Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę inne niz tradycyjne eklerki :)
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 16
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 25
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Składniki
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać energicznie podgrzewając na małym ogniu, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Po wystudzeniu ciasta wbijać kolejno jajka i rozcierać z ciastem( im więcej będziemy mieszać, tym lepiej ciasto wyrośnie). Blachę wysmarowac tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto wyciskać szprycką. Eklerki powinny być od siebie oddalone bo ciasto rośnie przy pieczeniu. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1/2 godz. (przez pierwsze 15 min. nie zaglądać bo ciasto opadnie). Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Mleko zagotować z cukrem i kokosem, ugotować bydyń dodając jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej do tego proszku budyniowego. Budyń ostudzić, utrzeć razem z masłem.
Wystudzone eklerki przekroić na pół. Smarować dżemem i masą kokosową. Wierzch polać polewą, może być taka gotowa, ewentualnie można zrobić samemu. Przepis na moją polewę we wcześniejszych ciastach.